logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Parametry myček nádobí s ohledem na úspory vody a energie

Vzhledem k tomu, že článek z historie myček zaujal hodně čtenářů, nabízíme další informace k tomuto tématu jako příspěvek pro možné úspory vody a potažmo i elektrické energie v domácnosti.

Reklama

Čtyřčlenná rodina spotřebuje každý den pro mytí nádobí asi 80 litrů teplé vody a 30 litrů vody studené. Nové myčky si berou v průměru 13 litrů vody a elektrické energie méně než 1 kWh. Tím je dána až šedesátiprocentní úspora. I při započítání dražších saponátů, soli a leštidla je podle statistických údajů ruční mytí dražší až o 45%. Úspory jsou počítány při maximálním naplnění myčky, tj. je třeba zvolit správnou velikost myčky podle počtu členů domácnosti.

Volba typu - velikosti

  • Úzká - rozměry: 45 x 60 x 85 cm na 8 až 9 sad nádobí
    výhody: má menší rozměry, mírně menší spotřebu, je levnější, má všechny funkce jako klasická
    nevýhody: problémy při mytí větších kousků nádobí(jeden nebo maximálně dva hrnce k běžnému drobnějšímu nádobí), u početnějších rodin nutnost častějšího používání, třeba i několikrát denně

  • Klasická - rozměry: 60 x 60 x 85 cm na 12 až 14 sad nádobí
    výhody: pohodlné mytí větších kusů nádobí, jako jsou velké hrnce, plechy a pekáče, má zpravidla nejlepší poměr spotřeby vody a energie, vhodná pro tří- a vícečlennou domácnost
    nevýhody: větší nároky na prostor, pro optimální využití je nutné ji naplnit 60 centimetrů - na 12 až 14 sad

  • Malá stolní myčka - rozměry: 55 x 45 x 45 cm na 4 sady nádobí
    výhody: je skladná, malé rozměry, dá se postavit na kuchyňskou linku, levnější, má menší spotřebu
    nevýhody: je určena maximálně na čtyři sady nádobí, větší hrnec či plech se do ní nevejde. Nedosahuje sice nejlepších parametrů ekonomiky provozu, ale i tak je úspornější než ruční mytí nádobí ve dřezu vhodná spíše pro kancelářské využití.

Poznámka: sadou nádobí se rozumí jeden talíř hluboký, jeden mělký, dezertní talířek, šálek, podšálek a příbor

Cenový rozsah a vliv ceny na účinnost, úspornost a funkce

  • Nejlevnější myčky - do 11.000 Kč (většinou méně renomované značky a také o přístroje, které budou hůře mýt, sušit a zároveň spotřebují více vody a elektrické energie)

  • Střední kategorie - myčky v ceně od 11 do 18.000 Kč, (při nákupu přes internet můžete běžně ušetřit 3-4.000 Kč.) V této kategorii je většina myček. Elektronické programátory často využívají senzory k samostatnému a inteligentnímu řízení myček. Přístroj si například sám napustí potřebné množství vody a zvolí nejúčinnější program.

  • Dražší myčky - už většinou nemyjí levněji ani účinněji, nabízejí však některé funkce navíc, které však ne každý využije. Mají inteligentní řízení a řadu speciálních funkcí, bohatou výbavu s displejem.

Typické hodnoty důležitých parametrů volně stojících myček šíře 60 cm rozdělených do tří cenových pásem:

  cena (Kč) do 11 000 11 000 až 18 000 nad 18 000
energetická třída 1) A-C zpravidla A vždy A
třída účinnosti mytí B-C, výjimečně A A vždy A
třída účinnosti sušení B-D A-C vždy A
spotřeba vody 18-22 litrů 13-18 litrů 10-14 litrů
zabezpečení úniku vody často nemá má vždy
průtokový ohřívač často nemá zpravidla má má vždy
programátor zpravidla mechanický zpravidla elektronický elektronický
inteligentní řízení ne asi 50 % má vždy
displej ne asi 50 % má vždy
odložený start a indikátor času 2) zpravidla ne zpravidla ano vždy
hlučnost 3) 49-56 dB 42-52 dB 41-48 dB
indikace soli a oplachu často mechanická elektronická údaj na displeji

1) Energetické třídy se označují písmeny A až G, stejně tak účinnost mytí a sušení. Najdete je na energetickém štítku, nejlepší a nejúspornější je A. Stejně jako při nákupu pračky se doporučuje volit přístroje se třemi A. První udává energetickou náročnost, druhé účinnost mytí, třetí kvalitu sušení.

2)Indikátor času má dvě funkce. Jednak ukazuje, kolik minut ještě zbývá do konce mycího procesu, jednak umožňuje odložit start mytí například na dobu, kdy rodina odebírá elektřinu podle nižšího tarifu.

3) Hladina hluku nejlepších modelů je nižší než 45 dB. Je-li myčka v kuchyni, kde se jen vaří a nesleduje třeba TV nebo rádio, stačí i 48 nebo 49 dB (pro porovnání 40 dB je méně než průměrně hlasitý hovor dvou lidí).

  • Čím dražší myčka, tím lepší funkce a vnitřní řešení jejího prostoru, včetně přestavitelnosti (např. sklápění horního koše, posun stojánků na talíře ...

  • Myčky nabízejí uživatelům několik programů, které buď zvyšují účinky mytí, nebo naopak šetří peníze. Automatický programem je pohodlný (myčka sama zvolí vhodný způsob mytí), ale ruční volba programů není o mnoho složitější. Dobré je, když myčka nabízí rychlý a navíc úsporný krátký třicetiminutový program na málo špinavé nádobí, dále například program poloviční náplň - naskládáte-li věci pouze do spodního koše a zmáčknete příslušné tlačítko, lze ušetřit až 35% vody a energie. Moderní přístroje dokážou spořit nezávisle na člověku, např. podle naplnění přizpůsobí množství vody. Navíc jsou vybaveny senzory, které monitorují stupeň znečištění vody a podle toho přidávají nebo ubírají další oplachování.

  • Takzvané autosenzory nabízejí ještě přesnější měření po několika vteřinách a podle toho během mycího programu mění teplotu a množství vody, případně program prodlouží či zkrátí," vysvětluje Iveta Fialová ze společnosti Miele. Takové přístroje zpravidla ovládáte pouze jedním tlačítkem. Vše ostatní si myčka zařídí sama. Výrobci myček také reagují na stále oblíbenější tablety kombinující prášek, sůl a leštidlo. Speciální programy existují také na mytí nádobí po několika dnech, kdy už zbytky jídla zaschly, nebo velmi zašpiněného nádobí, například hrnců a pekáčů.

  • Klasické mytí nádobí probíhá při 60°C. Majitelé, kteří ohřívají vodu velmi levně (OZE), si mohou nechat napojit myčku přímo na přívod teplé vody. Ušetří tak peníze za ohřev v přístroji. Myjete-li pouze sklenice a málo zašpiněné nádobí, zvolte speciální program, pracující při teplotě kolem 45°C. Máte doma novorozence nebo zvíře? Oceníte care program - po skončení hlavního mytí se uvnitř přístroje zvýší teplota na několik minut až k 70°C. Během této doby dochází ke zničení bakterií z povrchu nádobí.

  • Zatímco přidávání soli do praček je tak trochu reklamní trik, u myček se bez ní neobejdete. "Sůl upravuje tvrdost vody na hodnotu, při které jsou mycí prostředky nejúčinnější," popisuje Marek Totzauer ze společnosti Gorenje.

  • Důležitá je funkce Aqua stop či Aqua control, příp. waterstop, kdy se při jakémkoli defektu v přístroji uzavře přívod vody.

Volba varianty

  • Do již zařízené kuchyně: volně stojící typ myčky, případně podstavný (z myčky se jednoduše odmontuje horní deska a přístroj se zasune pod desku linky)

  • Do nové kuchyně: vestavná myčka - dvířka stejná, jako je design linky. Tyto spotřebiče bývají zhruba o 1-2.000 Kč dražší než srovnatelné modely volně stojící.

Mytí nádobí třikrát denně zabere hodinu času. Stačí jednoduchá násobilka, abyste zjistili, že celkem to je skoro čtrnáct dnů, které tak z roku trávíte u dřezu. Pokud si koupíte myčku, můžete je využít mnohem lépe.

TIP: ZÁSUVKOVÁ MYČKA
Mytí nádobí maximálně usnadňují zásuvkové myčky, jaké na náš trh dováží Whirlpool. Samotná jednozásuvková myčka ADG-1900 nabízí až šesti soupravám nádobí výběr z 9 mycích programů, zakončených aktivním sušením. Předností je, že se k ukládání a vyjímání nádobí nemusíme shýbat. Pokud se použijí dvě myčky pod sebou (typ ADG-2900), vytvoří komfortní mycí centrum. Do jedné se odkládá špinavé nádobí, z druhé se vybírá čisté nádobí umyté v předchozím cyklu a poté se jejich funkce obmění. Třetí možnost nabízí využití dvou vestavných myček v samostatných skříních pro odkládání nádobí instalovaných vedle sebe a střídajících se ve funkci "čisté" a "špinavé" nádobí, což uvítají zejména senioři, kterým vadí namáhavé ohýbání ke spodnímu koši. Cena dvouzásuvkové ADG-2900 je 44 990 Kč.


Zdroje:

Mladá fronta Dnes 01.09.2006, autor: Z.Kohoutová
Hospodářské noviny, 24.10.2006, autor: M. Krajmerová

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.