logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Pomoc obcím a krajům s obnovou poškozeného majetku po živelních pohromách


Moravská Nová Ves, kostel rok po tornádu, foto Dagmar Kopačková, redakce

Navýšení maximální dotace na 20 milionů i zdvojnásobení alokace na 200 milionů. Konečný termín pro podání žádostí o dotaci se posouvá o čtyři měsíce na 30. září 2025. Obce a kraje tak získají dostatečný prostor i na přípravu projektů pro řešení škod, které mohou vzniknout až v závěru letošního roku.

Reklama

Výzva představuje nástroj Ministerstva pro místní rozvoj, který je schopný pružně reagovat na poptávku žadatelů po rekonstrukci i nové výstavbě majetku poškozeného nebo zničeného v důsledku špatného počasí. „Vylepšili jsme parametry výzvy, aby byla naše pomoc obcím a krajům zasaženým živelními pohromami ještě účinnější a mohla směřovat i na větší projekty. Chceme, aby obce a kraje měly jistotu, že když dojde k takové nenadálé události, je ministerstvo připravené pomoci,“ uvedl ke změnám v dotační výzvě vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Výzva je určená pro ty obce a kraje, jejichž majetek poškodily živly, a to buď na jeho rekonstrukci, nebo na pořízení nového majetku se stejnou funkcí. Může jít například o mosty, komunikace, veřejné osvětlení, veřejná prostranství, budovy a jejich zařízení. Dotace z tohoto podprogramu je možné použít také na odstranění nánosů ve vodních tocích, vodních dílech a další související práce.

Reagujeme na živelní pohromy, které se udály letos na jaře, případně mohou ještě do konce roku nastat. S pomocí řešení škod v důsledku špatného počasí máme dlouhodobé zkušenosti. V běhu je stále i výzva, kterou řešíme škody vzniklé v loňském roce. V té je podaných 26 žádostí s požadavkem o dotaci ve výši cca 129 milionů korun, nejvíc jich je ze Zlínského kraje (17). Dominují akce na obnovu mostů, lávek, místních komunikací a chodníků. Je podán i projekt na obnovu zídky a bezpečnostního přelivu. Projekty většinou řeší následky povodní z konce roku 2023,“ doplnil ředitel odboru správy programů Ministerstva pro místní rozvoj Richard Nikischer.

  • Výzva pro řešení škod z roku 2024 je vyhlášená od 13. března.
  • Jednotlivým žadatelům je dotace poskytována až do výše 70 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů akce, přičemž maximální výše dotace závisí na velikosti dané obce. Konkrétně pro obec do 3 000 obyvatel je to zmíněných 70 % způsobilých výdajů, pro obec od 3 001 do 10 000 obyvatel až 60 %, pro obec od 10 001 obyvatel výše až 50 % a pro kraj maximálně 40 % způsobilých výdajů.
  • Rozpětí dotace pro jednu žádost je nově až 20 milionů korun.
Pořad Tornádo rok poté
Když 24. června 2021 na Moravě udeřilo tornádo a zpustošilo 5 obcí, byla to pro naše redakce TZB-info a ESTAV.cz především lidská tragédie. Kolega Petr Brandejský pomáhal i přímo na místě, my ostatní jsme se podíleli se samozřejmostí na materiální a finanční pomoci. Po roce jsme se do míst vypravili s kamerou, protože tragédii již bylo možné přetavit do odborné roviny a informace využít pro projektování a novou výstavbu a pro fungování obcí a měst.
Zajímalo nás obnovení dodávek elektřiny a plynu po tornádu, vliv na provoz ČOV, rozsah a dopad poškození domů podle materiálů, konstrukcí a stáří objektů, ale i urbanismus nových částí obcí a likvidace suti po záchranných pracích. Navštívili jsme Moravskou Novou Ves, Mikulčice, Hrušky a pro informaci jsme jeli i do Brna.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.