logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Infotherma 2023 zahájena – peníze na úspory jsou, chybí ale pracovníci


Slavnostní zahájení výstavy Infotherma 2023; foto © TZB-info

Po dvouleté pauze byl v pondělí 23. 1. na ostravském výstavišti zahájen 28. ročník výstavy Infotherma. Oproti předchozím ročníkům zde najdeme mnohem více fotovoltaiky a tepelných čerpadel. Dotace na úspory pro koncové uživatele i firmy budou pokračovat. Sehnat montážníky nebo zaručit termíny dodávek však bude složitější.

Reklama

Nebýt pandemie covid-19, oslavila tradiční ostravská výstava Infotherma letos 30. výročí. Po dvouleté pauze, kdy se výstava konala pouze online, tak 23. ledna 2023 začal další regulérní ročník, kdy se mohli vystavovatelé a návštěvníci potkat opět tak, jak byli zvyklí – tváří v tvář.

Peněz na dotace je dost, i pro nízkopříjmové skupiny. Ale pouze na obnovitelné zdroje

Na slavnostním zahájení ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman ujistil návštěvníky 28. Infothermy, že prostředků na financování úsporných opatření, fotovoltaiky nebo výměn kotlů je dostatek. Důvodem je převod části prostředků z bohatě zásobeného Modernizačního fondu do programu Nová zelená úsporám.

Ten nově mohou využít i nízkopříjmové domácnosti, v nichž žijí jen příjemci starobního důchodu, invalidní důchodci 3. stupně, nebo když domácnost pobírala od 22.9. 2022 příspěvek na bydlení. Na rozdíl od „klasické“ Nové zelené úsporám žadatelé nepotřebují žádné vstupní investice, peníze mohou dostat před zahájením prací zálohově a celková výše dotace může dosáhnout až 100 % přímých realizačních výdajů.

Přečtěte si také Nová zelená úsporám Light Přečíst článek

Vlivem geopolitických událostí z roku 2022 ale v žádném dotačním programu pro domácnosti nebudou dotovány kondenzační plynové kotle. Chce-li domácnost získat dotaci na zdroj tepla, nesmí být na plyn ani na uhlí – zbývá tedy dřevo (biomasa), tepelné čerpadlo a solární přitápění.

Fotovoltaika by se mohla stavět rychleji, chybí ale lidé

Fotovoltaika v ČR byla 10 let potlačována a téměř všechny tuzemské firmy, které se instalací fotovoltaiky kolem roku 2010 zabývaly buď skončily nebo odešly do zahraničí. Jak uvedl Jan Fousek, Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT CZ, na odvětví samotné bylo uvaleno tolik překážek, že mezi roky 2012 – 2020 se nainstalovalo jen několik desítek megawattů výkonu. Pro srovnání, jen za rok 2022 se nainstalovalo 289 megawattů, převážně na střechy rodinných domů.

A mohlo by se nainstalovat mnohem více. Chybí ale kvalifikovaní montážníci i odborné firmy – 10 let se v ČR podnikání v tomto sektoru nevyplácelo. Zároveň v tuzemsku stále máme elektřinu měřenou po fázích – na rozdíl od zbytku světa, kde se měří součtově. Kvůli tomu je nutné k třífázové fotovoltaice instalovat i dražší asymetrické střídače, které navíc vyrábí téměř výhradně čínští výrobci.

Přečtěte si také Rozumná návratnost domácí fotovoltaiky? Pozor na správný střídač Přečíst článek na ESTAV.cz

Jejich výrobky jsou na velmi dobré úrovni. Pokud by si ale český zákazník chtěl do svého domu pořídit levnější střídač některé z věhlasných západních značek, kvůli měření po fázích se mu takový střídač u třífázové fotovoltaiky nevyplatí. Nezbývá než doufat, že se tento způsob měření brzy změní.

TOP výrobky Infothermy 2023

Na slavnostním zahájení výstavy byly zároveň vyhlášeny 3 nejoblíbenější exponáty na veletrhu. Výrobky vybírala veřejnost prostřednictvím hlasování v anketě na TZB-info. V „TOP 3“ se umístily tyto výrobky:

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.