logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Česká firma EuroClean pomáhá již 20 let úspěšně řešit problémy s bakterií Legionella

Úprava vody od roku 1999, tisíce instalací v České republice, na Slovensku a Polsku. Výroba vlastních zařízení, podíl na projektu S.A.W.E.R., úprava vody pro Pražský hrad či Českou národní banku. To vše je EuroClean.

V roce 1999 jednatel firmy Jaromír Šnajdr sestavuje první elektrolytickou úpravnu vody. Ta řeší dosud velký problém provozů a bytových domů – rezavou vodu. Od té doby jsme ušli velký kus cesty. Úpravny KEUV nyní denně upravují tisíce kubických metrů vody. A to nejen v ČR, ale i v Polsku a na Slovensku.

Technologií máme však mnohem více. Lze říct, že na přání zákazníka dokážeme z vody cokoliv odstranit a nebo naopak přidat a nadávkovat. Vyřešíme téměř jakýkoliv problém s vodou.

EuroClean upravuje vodu pitnou, nepitnou vodu na pitnou, procesní vodu a nově i odpadní vodu.

V čištění odpadních vod jsme perfektně zúročily roky zkušeností v oblasti úpravy vody a vývoj vlastních technologií,“ říká jednatel firmy.

Prioritně se zaměřujeme na úpravu vody v průmyslu, avšak celá jedna divize se věnuje úpravě vody pro domácnosti, chalupy, a malé provozům, jako jsou např. kavárny, restaurace či prádelny.

Domácí úpravny vody AquaSoftener
Domácí úpravny vody AquaSoftener

Češi jsou národ chatařů, voda z řadu je stále dražší a tak již 10 % republiky čerpá vodu z domovních či veřejných studní. Je tedy stále co upravovat. Nejčastěji se řeší železo, tvrdost, bakterie. Občas se ale ve vodě najde i arsen či trochu radonu.

Velkou kapitolou je dezinfekce vody

Po po silně mineralizované vodě jsou největším problémem vody bakterie. Nejde o to, že by na tom vodovody v ČR byly nějak hůře než jinde, bakterie jsou zkrátka všudypřítomné. Zatímco více vápníku, hořčíku či železa ve vodě obvykle nikoho přímo na zdraví neohrozí, bakterie mohou být nebezpečné.

Příkladem mohou být úniky koliformních bakterií do vodovodního řadu v Praze z let 2015 [1] a v  Brně 2016 [2]. Tenkrát onemocnělo několik set lidí.

Největší strašák je bakterie Legionella

Bakterie rodu Legionella jsou sledovány od roku 1976, kdy se jimi v USA na srazu legionářů nakazilo přes 200 lidí. Napadá dýchací cesty a způsobuje akutní zápal plic, který může přetrvávat i několik týdnů.

U nás se legionellou každý rok nakazí mezi 200–300 obyvatel. Problém mohou mít zejména kuřáci s oslabenou imunitou. Jako u většiny nemocí je prioritou včasné odhalení a léčba. Úmrtí se na štěstí dají počítat jen v jednotkách.

S bakterií Legionella jsme se mohli setkat i v nedávné zprávě o úmrtí Davida Sassoliho, předsedy Evropského parlamentu, který se s ní potýkal [3].

Lockdown a stagnace vody

Problémům s vodou napomohla i pandemie Covidu a protiepidemické restrikce. Řada budov i veřejných objektů byla během lockdownů uzavřena a voda, která běžně v rozvodech cirkuluje, během uzavírek stagnovala. To vytváří pro růst bakterií ideální podmínky.

Po znovuotevření budov a kohoutků vody pak vzrostlo riziko nákazy legionellou, ale i jinými patogeny, přímo skokově.

Pokud tedy po delší odstávce otevíráte nějaký objekt, nechte nejdříve udělat kontrolu kvality vody a případně proveďte opatření k zajištění její mikrobiální nezávadnosti.

Příklad ze Zlínska, kdy provozní hotelu bakterii v rozvodech ignoroval a ohrozil životy desítek lidí je dosti poučující. Za ublížení na zdraví jednomu z návštěvníků hotelu byl odsouzen na čtyři roky [4].

Generátor chlordioxidu v provozu
Generátor chlordioxidu v provozu

Kontaminace se dá rychle a účinně řešit nasazením generátoru chlordioxidu. Ten lze v případech, kdy je potřeba jen šokové dezinfekce pronajmout i na kratší dobu. Tato chemikálie (oxid chloričitý) je oblíbená zejména v případech, kdy jde právě o Legionellu. Ta se totiž množí v biofilmu na stranách potrubí, kam běžná dezinfekce jako chlór proniká jen velmi obtížně.

Legionella se bohužel často řeší až když je problém.

Například se zjistí její výskyt při namátkové kontrole prováděné hygienickými stanicemi. V této fázi už mohli být ohroženy i stovky lidí.


Některé „reference“ se pak dostávají rovnou do médií

  • Legionella na Proseku – 2015 [5]
  • Legionella v mostecké nemocnici – 2017 [6]
  • Legionella v polské nemocnici – 2014 [7]

EXPO 2020 a projekt S.A.W.E.R.

V roce 2018 se EuroClean stává pyšným partnerem ČVUT UCEEB jenž ve spolupráci s Fakultou strojní ČVUT v Praze a s Botanickým ústavem Akademie věd ČR vyvíjí zařízení, které má sloužit k přeměně suché pouště v oázu prostřednictvím cíleného rozmnožování mikroorganismů.

Zařízení S.A.W.E.R. vyrábějící vodu ze vzdušné vlhkosti má dva účely: Výroba pitné vody a zúrodňování pouště prostřednictvím cíleného rozmnožování mikroorganismů.

EuroClean pro zařízení vyvinul unikátní jednotku WatiMin, díky které se nachytaná voda promění na vodu pitnou.

Remineralizační jednotka WatiMin je zařízení sloužící ke kontinuální, automatické a hlavně velmi přesné remineralizaci vody.
Remineralizační jednotka WatiMin je zařízení sloužící ke kontinuální, automatické a hlavně velmi přesné remineralizaci vody.

S.A.W.E.R. je úspěchem České republiky a je nyní vystaven na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji [8].

Úprava vody na míru, mise a ekologie

EuroClean je tu proto, aby pomáhal zlepšit kvalitu vody všem, co to potřebují. Je jedno, jestli jde o velký pivovar, farmaceutický závod nebo zapadlou kavárnu, která chce zákazníkovi nabídnout lepší chuť kávy.

Naše síla je v umění nabídnout zákazníkovi vyladěné řešení na míru. Postaráme se o malé klienty, kteří potřebují jen změkčit vodu, ale obstaráme i komplexní řešení pro velké podniky ať už jde o vodu pitnou, provozní nebo odpadní.

Díky podnikatelským misím vlády ČR navazujeme kontakty i v exotičtějších destinacích, kde se učíme novým věcem a postupům [9].

Též klademe důraz i na ekologičnost našich zařízení a šetření vody např. díky promyšleným recirkulačním okruhům [10].

Pro každého klienta připravujeme individuální nabídku – shromažďujeme informace, zjišťujeme potřeby, jezdíme na technické obhlídky.


  1. https://euroclean.cz/clanky/voda-v-prazskych-dejvicich-neni-stale-pitna/
  2. https://euroclean.cz/clanky/voda-brne-neni-pitna-trapi-ji-koliformni-bakterie/
  3. https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zemrel-predseda-evropskeho-parlamentu-david-sassoli-40383543
  4. https://brno.rozhlas.cz/za-legionellu-v-hotelu-dostal-reditel-4-roky-a-dva-mesice-vezeni-zaplatit-ma-6462435
  5. https://www.nasepraha.cz/dezinfekce-teple-vody-na-proseku-potrva-mesic/
  6. https://www.denik.cz/zdravi/bakterie-legionella-ve-vode-mostecke-nemocnice-uz-neni-20170102.html
  7. https://www.youtube.com/watch?v=zbLIQ-yrCmw
  8. https://www.ceskatelevize.cz/porady/14088225831-ceske-expo-v-dubaji/221562221150001/
  9. https://euroclean.cz/clanky/podnikatelska-mise-do-azerbajdzanu-a-armenie/
  10. https://voda.tzb-info.cz/vlastnosti-a-zdroje-vody/20534-nedostatek-vody-a-prumysl-sucho-jako-vyzva-k-inovacim

EuroClean, s.r.o.
logo EuroClean, s.r.o.

Úprava vody a problémy spojené s úpravou a filtrací vody. EuroClean se specializuje na projekce, výrobu a dodávky technologických celků řešících nestandardní problémy investorů s vodou a vodním hospodářstvím.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.