logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Konference Vytápění 2019 zahájena

I v letošním roce se na tradiční konferenci v Třeboni zaregistrovalo přes 200 účastníků. Program dvou dnů v šesti sekcích nabízí pohled na vytápění z mnoha úhlů. Od energetické náročnosti budovy jako celku včetně provozu a ekonomiky přes detaily zdrojů a prvků otopných soustav.

Reklama

Uvítání účastníků konference provedl prof. Ing. Jiří Bašta, Ph.D., předseda odborné sekce Vytápění Společnosti pro techniku prostředí. Přivítal zástupce generálního partnera konference Ing. Vlastimila Mikeše za společnost Korado a.s., dále Jana Váňu, starostu města Třeboně, které je tradičním místem konání konference. Dalšími hosty za úvodním předsednickým stolem byli Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., obchodní ředitelka portálu TZB-info a viceprezidentka Cechu topenářů a instalatérů ČR, prof. Karel Kabele, CSc., předseda STP, vedoucí katedry TZB a proděkan pro rozvoj a vnější vztahy, ČVUT v Praze, doc. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D., vedoucí Ústavu techniky prostředí, fakulty strojní, ČVUT v Praze.

Ing. Mikeš ocenil význam konference. Koná se mnoho seminářů, dobré i nižší úrovně, a proto je vynikající, že existuje zastřešující akce pro vytápění, kterou je konference Vytápění organizovaná Společností pro techniku prostředí, Odbornou sekcí vytápění.

Již tradičním generálním partnerem je společnost Korado a.s., která je majoritně známá produkcí deskových otopných těles. V současnosti do produktového portfolia patří otopné konvektory a rovněž větrací jednotky výrobce. Větrací techniku však mělo Korado v portfoliu již na počátku devadesátých let, takže se k ní po čas vrátilo.

Ing. Kopačková v rámci úvodních slov připomněla 2 důležité aktuální projekty TZB-info, které se vztahují k vytápění. Již 2 roky běžící projekt NZEB, který je s blížícím se roky 2020 stále více aktuální a obsahuje teorii, praktické příklady i komentáře, které reagují na mnohé zavádějící informace ohledně téměř nulových domů. Druhým projektem je letošní novinka Výměny kotlů. Projekt, který garantuje Ing. Zdeněk Lyčka společně s Ing. Josefem Hodboděm, vedoucím redaktorem vytápění. Projekt Výměny kotlů je reakcí na 1. září 2022, poslední možné datum, do kterého si budou muset statisíce domácností a drobných provozoven vyměnit svůj stávající nevyhovující teplovodní kotel na pevná paliva za nový zdroj tepla. Projekt nabízí v základní struktuře důležité kroky pro výměnu kotlů z pohledu uživatele, montážní firmy i projektanta a dále se plní. Ing. Zdeněk Lyčka má detaily k projektu v rámci své přednášky zítra.

Prof. Kabele upozornil na to, že uplynulé dva roky byly z hlediska legislativních změn velmi aktivní. A to se projevuje v reakcích projektantů, techniků, výrobců, které se šíří všemi směry. Pro Společnost pro techniku prostředí, a celou Českou republiku je zásadní napojení do evropských odborných struktur formou členství v REHVA a nyní se připravuje i mnohem aktivnější zapojení do činnosti v ASHREA, americké.

Je zřejmé, že odborníků znalých problematiky TZB, techniky prostředí, bude stále zapotřebí, a tak jde o obor, který má dobrou perspektivu i pro mladé generace, které se rozhodují o svém budoucím pracovním uplatněním. Vzdělání mohou získat v rámci ČVUT v Praze jak na stavební, tak strojní fakultě.

Doc. Zmrhal, zdůraznil, že kořením každé konference je diskuze a přednášky k tomu vytváří impulsy. Osobní konzultace, vyhledávání vhodných partnerů pro řešení problémů, je nedílnou součástí konference a urychluje odborný rozvoj, řešení pracovních úkolů.

První blok konference je symbolický, energetická náročnost budov. Pohled na budovu jako celek, kombinace zdrojů s cílem snížení energetické náročnosti, prioritní úloha vnitřního prostředí, nová legislativa, hodnocení různých typů objektů ideálně startují odborný program tradiční konference. Za redakci TZB-info sledujeme dále program a chystáme další zajímavosti přímo z Třeboně.

DANFOSS, s. r. o.
www.danfoss.cz

Regulační ventil AVQM

Vyšší kvalita regulace teploty a hydraulické vyvážení pro váš prospěch


Sítě centrálního zásobování teplem jsou velmi dynamické systémy. Dodávka tepla musí být trvale přizpůsobená měnícím se požadavkům, ovlivňovaným povětrnostními podmínkami, ranní odběrovou špičkou, zvyklostem uživatelů a podobně. Změna v přívodu jedné části systému přímo ovlivňuje průtok a rozdílový tlak v jiných částech systému. Důsledkem je nechtěné kolísání teploty na sekundární straně tepelného výměníku, což vede k nadměrné spotřebě energie a nízké kvalitě regulace teploty.

Účelem začlenění přímočinného regulátoru rozdílového tlaku (dP) do regulačního ventilu je vytvořit takové podmínky, aby činnost regulačního ventilu závisela pouze od signálu z elektronického regulátoru; nezávisle od jakékoliv poruchy způsobené měnícím se průtokem a rozdílovým tlakem v rámci systému.

Výsledkem je vynikající kvalita regulace teploty a automatické hydraulické vyvážení sítě. Správné hydraulické vyvážení zabezpečuje přesně takový průtok, jaký je potřebný ve smyslu projektu, bez jakéhokoliv překročení. Nadměrný průtok (větší průtok než je po-třebný) zvyšuje náklady na čerpání, zvyšuje špičkové zatížení, zvyšuje teplotu zpátečky a nepřispívá ke komfortu koncového uživatele.



Hoval spol. s r.o.
www.hoval.cz

Hoval spol. s r.o. působí v České republice od roku 1996 jako dceřiná společnost firmy Hoval, která patří mezi přední výrobce systémů tepelné techniky a vzduchotechniky.

Všechny aktivity a výrobky Hoval jsou navrhovány a vyvíjeny s ohledem na životní prostředí, maximální hospodárnost provozu a dlouholetou životnost. Firemní filozofie zahrnující slogan „S odpovědností k energii a životnímu prostředí“ tvoří jeden ze základních stavebních kamenů a hodnot firmy, díky které výrobky Hoval splňují ty nejvyšší požadavky na kvalitu a ekologickou šetrnost.

www.hoval.cz
info@hoval.cz
tel.: 377 361 002




Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Junkers Bosch
www.junkers.cz

Kondenzační kotel Bosch Condens 9000i

  • Energeticky úsporný kondenzační kotel s vysokým rozsahem modulace až 1:10
  • Atraktivní design se skleněným povrchem předního krytu kotle
  • Jednoduchá obsluha díky intuitivnímu dotykovému ovládání
  • Snadná a rychlá montáž i údržba kotle
  • Stejné připojovací rozměry jako předchozí typy kotlů Junkers už více než 60 let



REHAU, s.r.o.
www.rehau.com

RAUTHERMEX

Předizolované potrubí pro distribuci tepla do 95°C.

Flexibilní napojení od zdroje tepla až k odběrnému místu na krátké i větší vzdálenosti, jako např. tepelné čerpadlo, kotle na biomasu, předávací stanice nebo rozvody v nových či stávajících sídelních oblastech, městských čtvrtí a průmyslových areálů.

Délky návinu až 570 m umožňují velmi dlouhé trasy bez spojů.

Potrubí z materiálu PE-Xa v dimenzích d25/91 – d160/250 mm v provedení UNO (do průměru d160/250) a DUO (do průměru 2xd75/202).

Tepelná izolace ze speciálně vyvinuté PU pěny s nejnižší tepelnou vodivostí λ = 0,0199 W/mK, nejlepší hodnota ve své třídě na trhu.

Zesílený ochranný plášť z materiálu PE-LD, odolný proti ostrým kamenům ve výkopu.

Spojování potrubí osvědčenými kovovými fitinky RAUPEX nebo elektrotvarovkami FUSAPEX.

Vodotěsné doizolování spojů klipovými pouzdry pro T-kusy, kolena nebo spojky.

RAUTHERMEX – předizolované potrubí pro energeticky efektivní transport tepla




ELVL s. r. o.
www.elvl.cz

Konference Vytápění Třeboň 2019 přináší projektantům kreativní nabídku

Účastníci konference mají příležitost využít nabídku firmy ELVL ke kreativní spolupráci při tvorbě nových tvarů a dekorů otopné plochy radiátorů BITHERM v rámci projektu „Teplo v záři inovací 2019“.

Obor TZB je tak obohacen o nový fenomén v tvorbě zakázek s realizací otopných těles do interiérů moderní výstavby.

Projekt je tvůrčí aktivitou, která opouští zažitý konzervativní styl v realizacích otopných těles a nabízí odborné veřejnosti účast v realizačním projektu interiérů se zakomponovanými produkty BITHERM vyznačujícími se inovačním dekorem nebo tvarem s vlastním autorským návrhem otopné plochy. Autorské návrhy realizací otopných těles BITHERM v reálných interiérech jsou honorovány a chráněny v souladu s autorským právem.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.