logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Radiální ventilátory ZIEHL-ABEGG s účinností přes 70 %, o tom se zatím může ostatním jen zdát

Recept je přitom „snadný“ – zapojte nejlepší techniky, dejte jim zázemí a dost prostředků na inovace, inspirujte se přírodou a opírejte se přitom o 100leté rodinné know-how…

Reklama

Prezentace společnosti ZIEHL-ABEGG na mezinárodním veletrhu ISH 2019

Mezinárodní veletrh ISH ve Frankfurtu nad Mohanem je místo, kde velké firmy z oboru TZB prezentují své nejlepší výrobky. Hlavní letošní novinkou společnosti ZIEHL-ABEGG na ISH 2019 byla druhá generace oběžného kola ZAbluefin. Ta se točí rychleji a s ještě vyšší účinností, což znamená, že na stejný proud vzduchu ventilátoru stačí menší rozměry a méně energie. A protože jsme v „královské třídě“, točí se ventilátor s takovými parametry potichu a vydrží velmi dlouho. Tyto vlastnosti vychází z několika specialit společnosti ZIEHL-ABEGG.

Peter Fenkl, předseda představenstva společnosti ZIEHL-ABEGG slavnostně zahajuje expozici firmy na veletrhu ISH 2019
Peter Fenkl, předseda představenstva společnosti ZIEHL-ABEGG slavnostně zahajuje expozici firmy na veletrhu ISH 2019

První předností je bionický design. Návrh lopatek konkrétně oběžného kola ZAbluefin je inspirován tvarem ploutví velryby keporkak. Ta se i při svých mohutných rozměrech umí pohybovat ve vodě velmi obratně a bez větší námahy uplave dlouhé vzdálenosti. Během výzkumu velrybích ploutví vývojáři zjistili, že jsou tvarovány velmi účelně, včetně množství vroubků a výčnělků. Proto se pokusili přírodní design i s jeho vlastnostmi co nejlépe přenést do návrhu oběžného kola. Výsledkem je 3D profilovaná lopatka se zvlněnou přední hranou a vroubkovanou hranou zadní. Tyto detaily mají zásadní podíl na vyšší účinnosti a nižší hlučnosti ventilátoru. Účinnost se tak dostává přes 70 %, což ventilátory s oběžnými koly ZAbluefin řadí na špičku oboru.

Ventilátor s nejnovější generací oběžného kola ZAbluefin
Ventilátor s nejnovější generací oběžného kola ZAbluefin

K dlouhé životnosti oběžného kola přispívají další neviditelná vylepšení. Samotný design by nezabránil chemické degradaci materiálu vlivem dlouhodobého náporu vzduchu při vysokých otáčkách. Proto je ventilátor vyroben ze speciálního biopolymeru na bázi ricinového oleje, který omezuje opotřebení lopatek.

Aby to všechno bylo použitelné, je dobré přírodu podpořit důslednými výrobními postupy. K nim patří výroba oběžných kol z jednoho kusu materiálu. Mohou se tak točit rychleji a vydrží déle, než svařovaná kola. Takový postup vyžaduje zvláštní nástroje – např. formu vážící přes 20 tun a s cenou více než 550 000 korun. Těžká váha je potřeba i na tvarování velkých plechových kol za studena.

Bionický design najdeme i u dalších výrobků firmy ZIEHL-ABEGG. Pro tichý provoz axiálních ventilátorů FE2owlet se inženýři inspirovali pro změnu u křídel sovy pálené, která umí létat prakticky neslyšně. Vedle tichého provozu se tyto ventilátory se vyznačují velmi rovnoměrným chodem a dlouhou životností.

Retrofit neboli výměna dosluhujícího ventilátoru v zařízení za moderní ventilátor ZIEHL-ABEGG může výrazně snížit spotřebu a hluk ve stávajících instalacích. Retrofit se ale nemusí omezovat jen na samotné ventilátory, dalšího zlepšení lze dosáhnout doplněním speciálního difuzoru, který příliš nezvyšuje náklady, zato snižuje hlučnost. To je případ ventilátorů ZAplus.

Axiální ventilátory Maxventowlet a ZAplus pro úsporný a tichý provoz
Axiální ventilátory Maxventowlet a ZAplus pro úsporný a tichý provoz

Axiální ventilátory Maxventowlet a ZAplus pro úsporný a tichý provoz

ZAbluegalaxy – bezpečná online kontrola

Sledování a ovládání provozu strojů přes internet je dnes samozřejmostí. Proto ZIEHL-ABEGG nabízí instalačním firmám a jejich zákazníkům vzdálený monitoring vzduchotechniky, řídicích jednotek nebo pohonů z cloudu. Autorizované osoba tak může snadno odkudkoli zjistit podrobný stav zařízení nebo nastavit, co má dělat. A zařízení může naopak samo hlásit případné anomálie při provozu a včas upozornit servis, aniž by zákazník musel zvednout telefon.

ZIEHL-ABEGG výtahy a pohony

Elektricky poháněná náprava pro nízkopodlažní autobus bez převodovky s integrovanými vodou chlazenými motory v náboji kola (nezávislý pohon kola) pro použití v sériových hybridních nebo plně elektrických vozidlech.
Elektricky poháněná náprava pro nízkopodlažní autobus bez převodovky s integrovanými vodou chlazenými motory v náboji kola (nezávislý pohon kola) pro použití v sériových hybridních nebo plně elektrických vozidlech.

Společnost ZIEHL-ABEGG je známa zejména svými komponenty pro vzduchotechniku, ale její pole působnosti tradičně zahrnuje i elektrické pohony pro různé účely. Má to svůj důvod, elektromotory byly vůbec prvními výrobky firmy v době založení v roce 1910 a jejich zvláštností byl vnější rotor. Než v podniku dospěli k jeho použití ve ventilátorech, využívali této konstrukce pro pohonu navijáků a výtahů. I dnes tak ZIEHL-ABEGG vyrábí pohony pro výtahy a jejich součásti. Ty jsou přitom vhodné jak pro nové výtahy, tak pro retrofit.

Další specifický sortiment tvoří elektromotor pro elektrická vozidla integrovaný přímo do náboje kola. Tato konstrukce má několik výhod. Absence převodovky znamená vyšší účinnost a spolehlivost v kombinaci s tichým provozem, což motor předurčuje k využití v autobusech a dalších veřejných dopravních prostředcích. Motor umístěný přímo v kole pak umožňuje větší variabilitu vnitřního prostoru vozidla. ZIEHL-ABEGG vyrábí jak samostatné motory, tak celé nápravy s těmito pohony.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.