logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Vítězové XIV. ročníku Vědomostní olympiády a XXI. ročníku Učeň instalatér

XIV. ročník Vědomostní olympiády a XXI. ročník soutěže odborných dovedností Učeň instalatér. Obě tyto soutěže měly také letos dva vrcholy, v Brně a v Praze.

Sídlo Hospodářské komory ČR v Praze, pátek 11. května dopoledne. Do vyzdobeného sálu přichází prezident komory Ing. Vladimír Dlouhý CSc. Vítá přítomné učně-vítěze, jejich pedagogy, rodiče a také generální a hlavní partnery obou soutěží.

XIV. ročník Vědomostní olympiády a XXI. ročník soutěže odborných dovedností Učeň instalatér. Obě tyto soutěže měly také letos dva vrcholy, v Brně a v Praze. Na Stavebních veletrzích, kde finále obou soutěží lákalo návštěvníky a doplňovalo doprovodný program a v Praze žáci obou soutěží přebírali ocenění v sále Hospodářské komory.

Po úvodním slovu prezidenta Hospodářské komory ČR a zdravicích Evy Svobodové, MBA, generální ředitelky Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a viceprezidentky Cechu topenářů a instalatérů ČR a ředitelky TZB-info a ESTAV.CZ Ing. Dagmar Kopačkové, Ph.D., předával prezident Hospodářské komory ČR spolu s generálními partnery ocenění vítězům.

Před předáním diplomů, křišťálů a věcných cen Ing. Vladimír Dlouhý, CSc. prezident HK ČR přivítal všechny účastníky a v úvodu sdělil, že měl akutní nabídku pracovní schůzky se zástupci renomované advokátní kanceláře právě na tuto hodinu, ale odmítl vzhledem k akci Cechu topenářů a instalatérů ČR. „Oni také pochopili, že je nedostatek řemeslníků. Musíme si učňovskou mládež pěstovat,“ prohlásil prezident Dlouhý. Poděkoval všem, kteří se zasloužili o průběh obou soutěží. „Musíme dát mladé generaci jasně najevo, že si vážíme těch, kteří vstupují do vzdělávacího procesu v segmentu učňovského vzdělávání řemeslných zručností. Neméně důležité je samozřejmě také nabytí základních teoretických znalostí,“ řekl Dlouhý. Vyjádřil potěšení nad kvalitou a významem sponzorských firem. Jmenoval Monetu Money Bank a obecně firmy z hlediska sanitární techniky.

Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, oceněným vítězům řekla, že si vybrali dobré řemeslo. „Je vás málo na trhu. A pokud jako mladí samozřejmě umíte i nové technologie, tak to je obrovská budoucnost, protože nás čeká řemeslo čtyři nula. Dnes máme všechno čtyři nula, třeba i služby pro chytré domácnosti, chytré budovy,“ uvedla Svobodová. S úsměvem dodala, že by si chlapci měli napříště vzít ke slavnostnímu předávání cen své slečny, aby jim pomohly vše odnést. Skutečně si museli vítězové navzájem pomáhat s přenesením darovaných předmětů na své stoly.

Dagmar Kopačková, viceprezidentka Cechu topenářů a instalatérů ČR a ředitelka TZB-info a ESTAV.CZ. sdělila, že zastupuje nepřítomného prezidenta cechu Bohuslava Hamroziho. Zdůraznila, že cech si váží iniciativy pedagogů, kteří vedou své žáky až ke znalostem, které umožnily nejlepší umístění v tak náročných soutěžích. Ocenila vítěze za to, že „do toho šli“, protože, jak podotkla, „mohli jste klidně sedět v lavicích a točit palci, nakonec byste výuční list nebo maturitní vysvědčení dostali, ale vy jste udělali něco navíc. Vážíme si toho a oceňujeme vás.“


Jak vypadají obě prestižní soutěže

Celorepubliková soutěž Vědomostní olympiáda 2018 se konala v letošním roce již po čtrnácté a do základního kola se probojovalo celkem 99 žáků ze středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci dvanácti krajů. Soutěž se uskutečnila formou testů, soutěžící odpovídali na vygenerovaných 60 otázek z Učňovské knižnice „Souhrn otázek a odpovědí pro instalatéry“ určené pro I., II., III., ročníky středních odborných škol a středních odborných učilišť vydané Cechem topenářů a instalatérů České republiky. Jedenáct žáků, vítězů krajského kola, postoupilo do finále Vědomostní olympiády, které se konalo 27. dubna 2018 v rámci doprovodného programu Stavebních veletrhů v Brně. Účelem této soutěže je podpořit soutěživost mezi žáky, zvyšování a vyrovnání úrovně výuky na jednotlivých školách a pomoci školám ve vybavení moderními učebními pomůckami.

Soutěž odborných dovedností Učeň instalatér vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Pořadatelem a odborným garantem soutěže je Cech topenářů a instalatérů České republiky. Organizátorem již tradičně bývá zmíněná Střední škola polytechnická Brno, Jílová, p. o., pod vedením ředitele Ing. Andrzeje Bartośe. Právě díky usilovné práci organizátorů má soutěž i zahraniční účast.
Účastníky soutěže byli žáci třetího ročníku středních odborných škol z celé České republiky. Soutěžili jak z teoretických znalostí, tak ze všech částí obsažených v oboru instalatér v praktické části: instalace vody, kanalizace, plynu a topných systémů. „Zkrátka byla to komplexní zkouška budoucích instalatérů, skutečná generálka před závěrečnými zkouškami,“ prohlásil moderátor po předání všech ocenění. Záštitu udělily Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Hospodářská komora České republiky a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Generální partneři Vědomostní olympiády i soutěže Učeň instalatér

  • Kermi s.r.o., je jedním z největších zaměstnavatelů v okrese Tachov. Kermi je členem holdingu AFG Ar-bonia-Forster AG a patří k předním evropským dodavatelům v oboru vytápění a sprchových koutů s více než 50letou historií.
  • KORADO, a. s., je dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patří mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles. Její filozofií je nabídnout kompletní systémové řešení pro vytápění a uspokojit požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků.
  • MONETA Money Bank – banka která navazuje na stabilitu a důvěryhodnost GE Money Bank. S novým názvem získala opravdovou, silnou a jednoznačně rozpoznatelnou identitu coby česká bankovní instituce. V komerčním segmentu se banka zaměřuje svými finančními službami především na živnostníky včetně svobodných povolání a na malé a střední firmy.
  • Ptáček - velkoobchod, a. s., je česká, dynamicky se rozvíjející společnost. Je největším odborným velkoobchodem v oblasti TOPENÍ - PLYN - VODA - INŽENÝRSKÉ SÍTĚ - SANITA. Od svého založení v roce 1992 nabízí prodej ve stále se rozšiřující síti poboček po celé České republice a na Slovensku.
  • GEBERIT. Celosvětově působící Geberit Group je evropskou jedničkou v oblasti hygienických výrobků. Geberit funguje jako integrovaná skupina s velmi silnou místní přítomností ve většině evropských zemí, které poskytují přidanou jedinečnou hodnotu, pokud jde o technologie a koupelnové sanitární keramiky.

  • Generálním mediálním partnerem Vědomostní olympiády jsou portály TZB-info a ESTAV.cz. TZB-info je njvětší český internetový portál pro stavebnictví, technické zařízení budov a úspory energií. Je primárně určen pro profesionály, techniky, facility management a investory. ESTAV.cz je sesterským portálem určeným pro širokou stavební veřejnost.

    Hlavním partnerem obou soutěží byly dvě významné společnosti. Veletrhy Brno, a. s. a Hansgrohe CS, s.r.o..
    Veletrhy Brno, a. s. jsou renomovaná vedoucí veletržní správa ve střední Evropě. Firma Hansgrohe CS, s.r.o. působí na českém a slovenském trhu již přes dvacet let a je dceřinou společností německé firmy, která patří v oboru výrobců sanitární techniky ke světové špičce. Do portfolia výrobků patří koupelnové a kuchyňské baterie, sprchy a nově i kuchyňské dřezy. Soutěž Učeň instalatér podporuje jako jeden z hlavních sponzorů více než deset let a spolupracuje pravidelně formou školení s učilišti z celé země.

Poděkování za podporu soutěže

Po představení partnerů převzali Vladimír Dlouhý a Eva Svobodová z rukou viceprezidenty CTI ČR Dagmar Kopačkové zlaté plakety za udělení záštity nad oběma prestižními soutěžemi. Stejné pocty se dostalo také organizující Střední škole polytechnické v Brně, Jílová.
Zlatou plaketu také převzali zástupci generálních a hlavních partnerů obou soutěží. David Procházka za Kermi, s. r. o., Ing. Vlastimil Mikeš za Korado, a. s., Ing. Jana Hrubá Rypová za Moneta Money Bank, Ing. Martin Videczký za Stavební veletrhy Brno, Ing. Zdeněk Ptáček za akciovou společnost Ptáček – velkoobchod., Radka Nováková za Hansgrohe CS. Zlatou plaketu převzala za hlavní mediální partnerství Dagmar Kopačková, ředitelka internetového portálu TZBinfo a ESTAV.CZ.

Kdo převzal ocenění za skvělé výsledky

Diplomy, křišťál a věcné ceny od sponzorů za umístění v celorepublikové soutěži XIV. ročníku Vědomostní olympiáda předávali Vladimír Dlouhý, Eva Svobodová, Dagmar Kopačková, David Procházka, Vlastimil Mikeš a Jana Hrubá-Rypová.


  • Třetí místo získal Robin Szarka ze Střední školy řemesel, Frýdek Místek. Dosáhl výsledku 56 bodů ze 60 možných. Doprovázel ho učitel odborného výcviku Adam Papala.
  • Druhé místo získal Michal Skácel ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Vyškov. Jeho zisk činil 58 bodů ze 60 možných.
  • První místo náleží Ondřeji Staňkovi rovněž ze Střední školy řemesel, Frýdek Místek. Získal také 58 bodů ze 60 možných, jenže v rekordním času 4:28 minut. Pro srovnání – Michal Skácel na druhém místě dosáhl stejného výsledku za 11:42 minut. V soutěži odpovídali na otázky z teoretické části v oblasti vytápění, instalace vody a kanalizace, plynárenství, stavební konstrukce.
  • Vítězná škola - Střední škola řemesel, Frýdek Místek. Adam Papala učitel odborného výcviku ze Střední školy řemesel, Frýdek Místek, převzal věcné ceny a především Pohár Ing. Vlastimila Valenty, zakladatele Vědomostní olympiády. Pohár je udělován škole, ze které vzejde vítěz vědomostní olympiády. A z Frýdku Místku pocházejí letos hned dva vítězové – na prvním a třetím místě.

Společné foto - vítězové soutěží Cechu toenářů a instalatérů ČR 2018

Cech topenářů a instalatérů ČR
logo Cech topenářů a instalatérů ČR

Odborné vzdělávání, kurzy a odborné publikace. Tvorba a vydávání odborných publikací Topenářské příručky, Topenářských svazků (TS) a Topenářských pravidel (TP) a cechovního časopisu pro tepelnou techniku a instalaci pod názvem CTI INFO. Účelem a cílem ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.