logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Mezinárodní odborný veletrh CHILLVENTA 2016 přinesl novinky v klimatizaci a chlazení

Ve dnech 11. až 13. října 2016 norimberské veletržní centrum opět patřilo oborům chladicí, izolační a klimatizační techniky, vzduchotechniky, techniky tepelných čerpadel a v neposlední řadě oboru měření, řízení a regulace.

Reklama

Pro české výrobce je Chillventa bezesporu důležitým místem, kde mohou své výrobky a služby představit mezinárodnímu publiku.

Redakce TZB-info měla možnost úspěšný veletrh navštívit. A že se bylo na co dívat. Nejnovější vývoj produktů a inovativních řešení pro energetickou účinnost a úspory energie představili vystavovatelé v hale 9, hala 7A byla zaměřena na chladicí technologie a hala 4A na větrání, klimatizaci a tepelná čerpadla.

Společnost ebm-papst představila nové standardy v klimatizaci a větrání

V hale 4A představila společnost ebm-papst se sídlem v Mulfingenu praxí osvědčené produkty a také premiérové novinky. Jednou z nich je revoluční koncept pro axiální ventilátory AxiBlade. U axiálních ventilátorů určených pro výparníky, kondenzátory a výměníky tepla je energetická účinnost rozhodující. Zvýšení účinnosti lze dosáhnout pouze zlepšením aerodynamiky. Vývojáři v ebm-papst se na tento úkol soustředili a vyvinuli revoluční koncept pro axiální ventilátory, který debutoval právě na Chillventě.

Systém Retrofit od ebm-papst
Systém Retrofit od ebm-papst

Axiální ventilátor AxiBlade – světová premiéra na Chillventě 2016

Společnost ebm-papst uvádí na trh novou řadu axiálních ventilátorů, AxiBlade. Nejedná se pouze o nový axiální ventilátor, ale o celou řadu vylepšení v podobě modulárního systému výběru vhodné kombinace. Ventilátory AxiBlade navýšily optimální operační oblast také do větší tlakové zátěže díky integrovaným vodícím lopatkám a optimalizované přírubě. Oproti standardnímu provedení dosahují poklesu hlučnosti o 8 dB ve stejném pracovním bodě. To vše díky celkové optimalizaci komponent jako například lopatky, příruba nebo mřížka, při zachování stejných připojovacích rozměrů. Díky tomu se řadí ventilátory AxiBlade s 54 % účinnosti na přední příčky v účinnosti axiálních ventilátorů. Ventilátory AxiBlade plně vystihují pozici ebmpapst, technologického lídra v tomto segmentu.


Další zásadní novinkou je "Retrofit". Obchodně-technický zástupce společnosti ebm-papst Jan Tejml redakci TZB-info k prezentované novince řekl: „Ventilátor Axiblade je navržený tak, aby měl i přes výrazně zvýšenou účinnost stejné (v podstatě standardizované) montážní rozměry jako jeho předchůdci. Proto je výměna (slangově „retrofit“) starých, již instalovaných technologií za Axiblade velmi jednoduchá a nenákladná. Návratnost takovéto investice je potom obvykle v řádu 1 až 4 let dle aplikace a původní technologie.


Veletrh roste a vystavovatelé i návštěvníci jeho efekt oceňují

Veletrh stabilně roste, ve dvouletém turnusu se na podzim v Norimberku pravidelně setkávají profesionálové z oborů chladicí, izolační a klimatizační techniky, vzduchotechniky, techniky tepelných čerpadel a v neposlední řadě techniky měření, řízení a regulace.

Veletrh Chillventa letos do Norimberka přilákal ještě více odborných návštěvníků, kterým 982 společností z celého světa předvedlo své produkty. Přišlo celkem 32.206 návštěvníků, což je oproti minulému ročníku 5% nárůst. Po třech úspěšných dnech mohou být pořadatelé i vystavovatelé spokojeni. Stejně jako v minulých letech se počet vystavovatelů zůstal vysoká a blíží se tisícovce vystavovatelů.

AxiCool od ebm-papst
expozice chillventa 2016 ebm-papst
expozice chillventa 2016 ebm-papst

Dvě třetiny vystavovatelů pocházelo ze zemí mimo Německa a mezinárodní návštěvníci činili 56 %. To přináší velké možnosti pro výrobce a jejich expanzi mimo vlastní region. Tato čísla ukazují Chillventu jako jednu z nejvýznamnějších mezinárodních akcí na norimberském výstavišti.

Odborní návštěvníci podrobně diskutovali o budoucnosti ve využívání energie z prostředí během návštěv expozic a také na doprovodném programu. Speciální výstava v hale 4A se zaměřila na hybridní systémy a pomohla návštěvníkům získat hlubší pohled na tuto problematiku. Často diskutovaným tématem byla datová centra, zejména v hale 7A. Stále rostoucí objemy dat, zvýšená potřeba energie a z toho vyplývající velmi vysoké náklady představují velké výzvy pro provozovatele datových center. Provozovatelé s cílem maximální energetické úspory doslova volají po systémových řešení v oblasti chlazení a zpětného získávání tepla. Aktuálním cílům v oblasti klimatu, Eko-designu, účinnosti a limitům chladicí techniky a datacentrům se věnovali také účastníci Chillventa Kongres, který se konal den před začátkem veletrhu.

Fotogalerie expozic, které nás zaujaly

Zájemci o výrobní program společnosti SINOP zcela zaplnili expozici
Zájemci o výrobní program společnosti SINOP zcela zaplnili expozici
Kompaktní venkovní transkritická jednotka s přírodním chladivem R744. Jednotka je osazena dvoustupňovým kompresorem Dorin s externím frekvenčním měničem.  EC ventilátory EBM na  gascooleru a plynulá regulace otáček kompresoru zajišťují optimální hodnotu účinnosti zařízení
Kompaktní venkovní transkritická jednotka s přírodním chladivem R744 a s dvoustupňovým kompresorem Dorin. EC ventilátory EBM na gascooleru a plynulá regulace otáček kompresoru zajišťují optimální účinnost zařízení.
Supermarketová transcritická booster technologie CO2.  Subkritická mrazící část je osazena dvěmi kompresory a transkritická chladící část třemi kompresory  Bitzer. V každé části je jeden kompresor řízen frekvenčním měničem.  Rekuperační výměník se systémem řízení umožňuje efektivně využívat zbytkové teplo z chlazení. Regulace jednotky je postavena na regulátoru Danfoss
Supermarketová transcritická booster technologie CO2. Subkritická mrazící část je osazena dvěmi kompresory a transkritická chladící část třemi kompresory Bitzer.

Více informací o produktech společnosti SINOP CB, představených na Chillventě 2016, najdete v samostatné aktualitě.

AxiBlade
AxiBlade
Martin Samek představil tepelné čerpadlo Master Therm s komponenty ebm-papst
Martin Samek představil tepelné čerpadlo Master Therm s komponenty ebm-papst
Expozice české společnosti Master Therm
Expozice české společnosti Master Therm. Barevnost venkovní jednotky tepelného čerpadla nabízí společnost nově na přání zákazníka.

Embraco
Embraco
Grundfos
Grundfos
GTB Czech Republic
GTB Czech Republic

LG tepelná čerpadla
Expozice společnosti LG se zaměřila především na tepelná čerpadla a vzduchotechniku
LG Therma V home
LG Therma V  - Home
LG Therma V - Office
LG Therma V  - Office

China Pavilion
China Pavilion
Sinclair
Sinclair
Stiebel Eltron
Stiebel Eltron

Systemair
Systemair
Toshiba
Toshiba
VOR CZ
VOR CZ

Acond
Acond
Daikin
Daikin
Ziehl - Abegg
Ziehl - Abegg

AxiBlade Cabero Der Neue Duo
AxiBlade v expozici společnosti Cabero
AxiBlade Cabero
AxiBlade v expozici společnosti Cabero
AxiBlade Rivacold
AxiBlade v expozici společnosti Rivacold

Podívejte se na animaci funkcí novinky AxiBlade

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.