logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Správné měření průtoku na designových talířových ventilech

Design poslední dobou pozitivně zasahuje i do koncových prvků VZT rozvodů. Běžné talířové ventily jsou nahrazovány moderními designovými např. řada talířových ventilů BDOP.

Rafinovanější design ovšem ztěžuje práci technika VZT, který má na starosti prokázat provozovateli nebo investorovi hodnoty průtoku na daném ventilu, a následně i správně ventil zaregulovat ve shodě s projektovanými hodnotami.

Na konkrétním příkladu rekonstrukce zubní ordinace v Blatné si můžeme ukázat, jak se lze s výše uvedeným problémem vypořádat. Větrací jednotka, která zajišťuje přívod i odvod vzduchu do dvou ordinací, chodby, čekárny a toalet, je umístěna v technické místnosti.  

V první řadě technik určil celkový přívod a odvod vzduchu v potrubí v prostoru technické místnosti. U odtahu bylo měřicí místo v souladu s platnou normou ČSN EN 12599. U přívodu bohužel nebyl dostatečný přímý úsek a bylo nutné měřit co nejpřesněji na koncových prvcích. Ze součtu potom získáme i celkový přívod vzduchu.

Proto byl pro toto měření zvolen přístroj DIFF, které má průhledný nástavec správných rozměrů právě pro tento typ designových prvků (s výfukem do stran podél stěny). Průhledný nástavec umožní technikovi dokonalý nátisk, který má na přesnost měření zásadní vliv. Největší výhodou je ovšem integrovaná funkce automatické kompenzace tlakové ztráty, který vzniká vždy při měření na koncových prvcích a podstatně narůstá se zvyšujícím se průtokem. V našem případě byl požadavek na přívod do ordinací 100 m3/hod, kde se již tlaková ztráta začíná výrazně projevovat a je proto nezbytné ji pro dosažení správných výsledků KOMPENZOVAT. 

Více informací


AIRFLOW Lufttechnik GmbH, organizační složka Praha
logo AIRFLOW Lufttechnik GmbH, organizační složka Praha

Designové ventilátory ICON, přístroje pro VZT: anemometry, mikromanometry, Prandtlovy sondy, teploměry a termočlánková čidla, vlhkoměry, zvukoměry, ProHood, měření CO₂, MaR: čidla, snímače, převodníky. Odborná školení VZT. Servis a kalibrace.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.