logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Topný kabel

Topný kabel je nejlevnější cestou k elektrickému podlahovému topení.

Jde o tradiční topný prvek, který se používá v různých provedeních a s různým měrným výkonem - 5,7,10,15,18 a 20W/m. U podlahového topení realizovaného topným kabelem se měrný výkon (W/m2) nastavuje kombinací velikosti roztečí při pokládce a měrného výkonu topného kabelu.

Topný kabel má při realizaci velkou výhodu v podobě neomezené flexibility pokládky, nevýhodou je větší pracnost při instalaci, než u topné rohože. Topné kabely se rozdělují podle typu dále na jednožilové a dvoužilové.

Jednožilový topný kabel je vyroben z jedné topné žíly, proto je k napětí připojen oběma svými konci. Připojení k napětí je topnou žilou prvního konce kabelu na fázový vodič a topnou žilou druhého konce kabelu na nulový vodič, ochranné opletení obou konců na uzemňovací vodič.

Dvoužilový topný kabel si představte jako jednožilový topný kabel uprostřed přeložený. Oba konce topného okruhu se tím v plášti kabelu ocitnou na stejné straně, kde se připojí k napětí: jedna topná žíla na fázový vodič, druhá topná žíla na nulový vodič, ochranné opletení na uzemňovací vodič. Dvoužilové topné okruhy se instalují snadněji než jednožilové - při instalaci se nemusíte vrátit na počátek pokládky. Tato výhoda je vykoupena vyšší cenou v porovnání s jednožilovými kabely - dvoužilový okruh je výrobně dražší a náročnější.

Topný kabel


ELEKTRICKE-TOPENI.cz
logo ELEKTRICKE-TOPENI.cz

Společnost ELEKTRICKE-TOPENI.cz se zabývá prodejem, návrhy a poradenstvím v oboru elekrických topných systémů. Pokud právě řešíte výběr topného systému, rádi Vám poradíme a sdělíme své osobní zkušenosti s provozováním elektrického topení. Podlahové topení, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.