logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Proč topit peletami? Je to výhodné a ekologické

Obliba kotlů na pelety roste, topit malými válečky má totiž řadu výhod. Na pořízení nového kotle můžete čerpat i dotace. S podáním žádosti si ale pospěšte. Od září 2024 čeká žadatele několik změn.

Velkou výhodou automatických kotlů na pelety je to, že nemusíte myslet na neustálé přikládání. Zásobník můžete doplňovat jen jednou za několik dnů.   


„Kotle na pelety mají vysokou účinnost a nízkou spotřebu pelet i elektrické energie. Navíc je můžete snadno ovládat. A to pomocí pokojového termostatu, mobilu i počítače,“ vysvětluje Ing. Roman Boczek z české firmy OPOP. Kotle na pelety jsou proto skvělou volbou. Díky systému šnekového dopravníku si umí samy přikládat. A pomocí zapalovací patrony hořáku zase samy zatápět.


Na kotle na biomasu, kam spadají kotle na dřevo i pelety, nyní můžete čerpat Kotlíkové dotace nebo dotaci Nová zelená úsporám. Do konce srpna 2024 navíc za výhodnějších podmínek. Ušetřit tak můžete až několik tisíc korun. Tyto dotace můžete využít na výměnu kotle na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy. Ať už tedy o výměně stávajícího zdroje topení uvažujete kvůli dosluhující životnosti, nebo nevyhovující emisní třídě,tak  na výběr nového kotle je nejvyšší čas. 


„Dotační program Nová zelená úsporám mohou využít všichni žadatelé. Bez toho, aniž by museli prokazovat příjmy domácnosti. Kotlíkové dotace jsou určeny pro domácnosti s nižšími příjmy, tedy pro osoby pobírající starobní či invalidní důchod,“ dodává Ing. Roman Boczek z OPOP.   

Od 1. září 2024 musí žadatelé při čerpání dotací počítat s několika změnami. Zatímco Nová zelená úsporám bude pokračovat, Kotlíkové dotace končí. Nahradí je program Nová zelená úsporám Light. 

Chci kotel na pelety


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.