logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

37 lodí s LNG z terminálu Eemshaven pro ČR

37 lodí s LNG z terminálu Eemshaven pro ČR, foto tisková zpráva ČEZ, a.s.
37 lodí s LNG z terminálu Eemshaven pro ČR, foto tisková zpráva ČEZ, a.s.

Do terminálu spuštěného v září 2022, připlulo už 100 tankerů s LNG. 37 lodí z toho zajistil ČEZ ve spolupráci se státem pro Českou republiku.

Milník pro plovoucí terminál Eemshaven

Sto obřích tankerů se zkapalněným plynem pro Evropu zatím připlulo do nizozemského plovoucího terminálu Eemshaven. Ten umí převést surovinu zpět do plynného skupenství a poslat ji do přepravní soustavy. Mimo jiné i pro ČR, pro kterou byl určen obsah 37 lodí. Celkově tak ČEZ ve spolupráci se státem zajistil 3,4 miliardy m3 plynu, což je více než polovina z 6,7 mld. m3 loňské spotřeby České republiky.

Eemshaven byl vůbec prvním terminálem na zkapalněný zemní plyn spuštěným v Evropě od začátku války na Ukrajině, první loď sem připlula v září 2022. Zařízení umí zpracovat 8 miliard m3 plynu ročně, z toho až 3 miliardy mohou směřovat do České republiky. Vedle ČEZ si kapacity v terminálu vyblokovaly další známé energetické společnosti, britsko-nizozemský Shell a francouzská Engie. Většina lodí s plynem určeným pro Českou republiku vyplula ze Spojených států, ani jedna nepřiplula s ruským plynem.

Celkem si ČR z terminálu zajistila 3,4 mld. m3 plynu, více než polovinu roční spotřeby

Podmínkou smlouvy je, že žádný plyn nesmí pocházet z Ruska. Většina dodávek připlula z USA.

„Terminál v Eemshavenu funguje podle plánu a je jedním z pilířů energetické bezpečnosti České republiky. Zařízení, kam neproudí ani molekula ruského plynu, je v provozu více než dvacet měsíců a podílí se na zajišťování dostatku plynu pro Evropu a stabilizaci trhu s plynem. Získání kapacity v terminálu nám také umožnilo získat cenné zkušenosti na trhu s LNG, které jsme mohli zúročit například při úspěšných jednáních o vstupu do německého projektu Stade,“ uvedl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Plovoucí terminál v Eemshavenu o celkové roční kapacitě 8 miliard m3 tvoří dvě plavidla, Eemshaven LNG a Energos Igloo, umožňující skladování a zpětné zplyňování. Do zařízení se na speciálně upravených tankerech dováží zkapalněný zemní plyn, který se po ohřátí v terminálu a převedení do plynného skupenství vpustí do soustavy přepravních plynovodů.


ČEZ, a. s.
logo ČEZ, a. s.

Hlavní předmět podnikání tvoří výroba, distribuce, obchod a prodej v oblasti elektřiny a tepla; obchod a prodej v oblasti zemního plynu; poskytování komplexních energetických služeb ze sektoru nové energetiky a těžba uhlí. Skupina ČEZ je jednou z deseti ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.