logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zákaz krbů nehrozí!

Často jsme tázáni, zda a kdy bude zakázáno topení v krbech a kamnech. Odpověď je, že zřejmě nikdy.

Základní pojmy

Veřejnost málo vnímá, jaký je rozdíl mezi krby/kamny a kotly. Kotle jsou určeny jako „primární zdroj vytápění“, zatímco krby a kamna jsou k tzv. „příležitostnému topení“. Právě to je zásadní rozdíl.

EU skutečně chce, aby se od kotlů na tuhá paliva postupně přešlo na jiné zdroje tepla, např. tepelná čerpadla nebo snad i plynové kotle. Ovšem krby a kamna nespadají do kategorie kotlů a po tom, co byla u krbů a kamen nedávno zavedena přísná emisní norma ECODESIGN, nevedou EU ani ČR žádné debaty ve smyslu jejich omezení či dokonce zákazu.

Kdy bude zakázáno topit dřevem?

I zde se setkáváme v pravidelných intervalech s otázkou, kdy bude zakázáno topit dřevem. Odpověď opět je, že zřejmě nikdy.

Dřevo je obnovitelným zdrojem energie a o jeho zákazu jakožto palivu EU vůbec neuvažuje. Právě naopak.

Například energetičtí specialisté vědí, že si při zpracování PENB u rodinného domu vytápěného tepelným čerpadlem mohou „pomoci“ krbem či kamny jako druhým zdrojem tepla v domě, neboť jinak by jim nevyšel energetický štítek. To je důkazem, že Česká republika a potažmo EU preferují obnovitelné zdroje, včetně dřeva, a jeho zákaz není v plánu.

Pro více informací navštivte naše webové stránky www.flamen.cz nebo nás kontaktujte na flamen@flamen.cz a my Vám rádi poradíme.

Více informací


FLAMEN Czech Republic, s.r.o.
logo FLAMEN Czech Republic, s.r.o.

FLAMEN je výhradním prodejcem designových závěsných krbů ROCAL (Španělsko) a sálavých akumulačních kamen NORSK z mastku (Norsko). Od roku 2013 vyrábí krbové vložky vlastní značky FLAMEN. Všechny krby i kamna dodává včetně instalace zákazníkům po celé České ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.