logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Teplotní objemová roztažnost kapaliny versus elektrické koupelnové radiátory.

Výrobci elektrických koupelnových radiátorů obvykle řeší teplotní objemovou roztažnost kapaliny vzduchovým polštářem nad hladinou kapaliny. Je tento způsob provozně optimální a ekonomicky efektivní?

Obvykle je u běžně používaného způsobu kompletace a plnění elektrického koupelnového radiátoru ponechán nad hladinou teplonosné kapaliny vzduchový polštář, který sice kompenzuje teplotní objemovou roztažnost kapaliny při změně teploty, ale zároveň snižuje výhřevnou plochu radiátoru. Výsledkem jsou chladné horní trubky radiátoru během provozu, které jsou příčinou vzniku povrchové koroze viz Termogram 1. Na chladných horních trubkách radiátoru, zakrytých vlhkým ručníkem, se drží vlhkost a dochází ke kondenzaci vodních par, které mají za následek chemickou korozi.

Elektrické koupelnové radiátory vyráběné firmou ELVL předchází výše popsanému negativnímu jevu umístěním kompenzátoru teplotní objemové roztažnosti kapaliny do jedné stojiny radiátoru a následnou technologií plnění. Umístěním kompenzátoru do vnitřního prostoru radiátoru se zvýší hladina kapaliny a docílí se tak ohřev i horních trubek viz Termogram 2. Kompenzátor je dimenzován pro příslušný objem kapaliny v radiátoru, provozní teplotní rozsah Δt a dovolený provozní přetlak.

Použitím kompenzátoru teplotní objemové roztažnosti kapaliny je zaručena ekonomicky efektivní funkce radiátoru sdílením tepla z celého povrchu radiátoru a také nedochází k povrchové korozi horní části radiátoru.

Více informací


ELVL s. r. o.
logo ELVL s. r. o.

Výroba a prodej designových otopných těles a elektrických radiátorů BITHERM, trubkových koupelnových radiátorů v teplovodním i elektrickém provedení, elektrických sušáků ručníků, vysoušečů obuvi, elektrických topných těles s regulací vytápění a sušení.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.