logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Co musí splňovat krby a krbové vložky do pasivního domu?

Obrázek 1 Krbová vložka Kappa AKU 70H F
Obrázek 1 Krbová vložka Kappa AKU 70H F

Ne všechny krbové vložky jsou vhodné do nízkoenergetických a pasivních domů. Zejména u pasivních domů, kde předpokládáme téměř nulovou energetickou náročnost, musíme vybírat krb s ohledem na výkon.

Nezadržitelně se blíží doba, kdy budou muset být všechny nové rodinné domy postaveny alespoň v pasivním standardu. Nová směrnice o energetické náročnosti budov, která je součástí legislativy EU, totiž požaduje, aby všechny nové budovy v zemích EU stavěné po roce 2020 byly téměř energeticky nulové.

Pasivní domy mají opravdu minimální energetickou náročnost, a pokud jsou vybaveny rekuperační jednotkou, tepelným čerpadlem či klimatizací, vytápět nebo lépe řečeno přitápět v nich potřebujete jen několik mrazivých dnů v roce. Jaký zdroj tepla tedy vybrat?

Krbové vložky dříve nebyly považovány za vhodný zdroj tepla v pasivním domě. Mohl za to jejich výkon. Standardní krbové vložky totiž nabízejí výkon zhruba v rozmezí 7–12 kW, což je asi 4krát více, než je v pasivním domě potřeba. Řešením je sálavá krbová vložka s výkonem kolem 3–4 kW.

Taková vložka je vhodná pro instalaci do akumulační obestavby, do které je akumulováno vytvořené teplo a následně sáláno do místnosti po dobu až 10 hodin.

V případě, že byste chtěli z krbové vložky vytápět i další místnosti v domě, může být vložka vybavena teplovzdušným výměníkem, díky kterému je možné realizovat teplovzdušné rozvody pro přenos tepla do dalších místností.

Kompletní informace ke krbovým vložkám do pasivních domů se zárukou 10 let


FLAMEN Czech Republic, s.r.o.
logo FLAMEN Czech Republic, s.r.o.

FLAMEN je výhradním prodejcem designových závěsných krbů ROCAL (Španělsko) a sálavých akumulačních kamen NORSK z mastku (Norsko). Od roku 2013 vyrábí krbové vložky vlastní značky FLAMEN. Všechny krby i kamna dodává včetně instalace zákazníkům po celé České ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.