logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V areálu Denso vznikla největší firemní fotovoltaická elektrárna na Liberecku

Liberecký výrobce klimatizací pro automobilový průmysl, společnost DENSO MANUFACTURING CZECH, posílí svoji energetickou soběstačnost a ulehčí životnímu prostředí. Společnost ČEZ ESCO v areálu firmy postavila fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 1,7 MWp.

Jde o jednu z největších firemních solárních instalací v ČR a největší v Libereckém kraji za posledních deset let. Bezemisní elektřinu bude pro firmu vyrábět 3 724 solárních panelů, které zaberou plochu větší než 2 fotbalová hřiště. Bezemisní zdroj zabrání vypuštění 656 tun emisí CO2 ročně, které by vznikly konvenční výrobou.

Budování fotovoltaiky je součástí firemního projektu Denso Vize stanovující cíle v oblasti ochrany klimatu, uhlíkové neutrality nebo péče o zaměstnance. Nová fotovoltaika bude závodu ročně dodávat 1,6 GWh bezemisní elektrické energie, což odpovídá průměrné roční spotřebě zhruba 450 běžných domácností.

„Jsme rádi, že v Libereckém kraji vznikají nové obnovitelné zdroje, které vyrábějí čistou energii, a přispívají tak k ochraně životního prostředí. V naší strategii rozvoje kraje do roku 2027 počítáme s budováním obnovitelných zdrojů primárně na brownfieldech nebo na stávajících stavebních plochách. To přesně splňuje i velká fotovoltaická elektrárna, která vznikla v areálu společnosti Denso. Vážíme si investorů, kteří v kraji působí a zejména těch, kteří se chovají k životnímu prostředí svému okolí zodpovědně a přesně toho je spolupráce ČEZ ESCO s Denso příkladem,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Stále více zákazníků se na naši společnost obrací, protože si uvědomují svoji klimatickou zodpovědnost a zároveň vnímají rychlou návratnost takové investice. Právě sektor automotive v posledních měsících do fotovoltaiky hodně investuje. Firmy vědí, že si takto mohou rychle zajistit efektivní a cenově dostupný zdroj bezemisní elektřiny a posílit svou energetickou nezávislost. Chtěl bych zástupcům Denso poděkovat, naše spolupráce probíhala výborně, a i díky tomu se podařilo elektrárnu zprovoznit v rekordním čase 6 měsíců,“ vysvětluje generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.





ČEZ ESCO (Energy Service Company) je dceřiná společnost ČEZ, která se zaměřuje na služby související s moderní energetikou, dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmyslové zákazníky, obce a instituce.

Více informací


ČEZ, a. s.
logo ČEZ, a. s.

Hlavní předmět podnikání tvoří výroba, distribuce, obchod a prodej v oblasti elektřiny a tepla; obchod a prodej v oblasti zemního plynu; poskytování komplexních energetických služeb ze sektoru nové energetiky a těžba uhlí. Skupina ČEZ je jednou z deseti ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.