logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak na zlepšení kvality vzduchu? Rady pro optimální vlhkost v bytě

Optimální vlhkost vzduchu v bytě či domě by se měla celoročně pohybovat okolo 50 %. Co vám hrozí, pokud je vlhkost stabilně vyšší? A jak zajistit optimální vlhkost v interiéru?

Relativní a ideální vlhkost v bytě

Relativní vlhkost vzduchu je veličina, která udává míru nasycení vzduchu vodní párou a udává se v procentech. Ideální vlhkost v bytě se liší podle ročního období. V zimě by měla být hodnota mezi 45 až 65 %, v létě mezi 40 až 60 %. Optimálně by se měla celý rok pohybovat okolo 50 %.

Vysoká ani nízká vlhkost není pro vaše zdraví prospěšná. Nízká vlhkost může za vysušenou pokožku a sliznici nebo chrapot. Kvůli vysoké vlhkosti se v domácnosti objevují plísně a roztoči, kteří jsou spouštěči alergie. Vysoká vlhkost v bytě vede k častým nachlazením, kožním problémům, chronické rýmě, revmatickým obtížím a dalším.

S optimální vlhkostí vzduchu pomůže ventilátor nebo rekuperace

Jestliže vás trápí zvýšená vlhkost v domě nebo v bytě, je potřeba správně větrat. Větrat můžete okny. Aby však takové větrání bylo účinné, musíte jej provádět pravidelně. Lepších výsledků dosáhnete s ventilátory a rekuperací.

Se snížením vlhkosti v kuchyni vám pomůže digestoř. Vlhkost z koupelny odvede koupelnový ventilátor ideálně s čidlem vlhkosti, které řídí činnost ventilátoru automaticky na základě naměřené vlhkosti.

Účinnými bojovníky proti tvorbě vlhkosti jsou také rekuperace. Zvolit můžete centrální rekuperaci, která odvětrá celý byt či dům. Existuje také pokojová rekuperace, která se instaluje pouze do problematické místnosti. Centrální rekuperace je účinnější, pokojová levnější a jednodušší na instalaci.

Ideální vlhkost v bytě


VENTILÁTORY.cz
logo VENTILÁTORY.cz

Historie obchodu VENTILÁTORY.cz se datuje od roku 2008, kdy byl založen jako malý internetový obchůdek s ventilátory a vzduchotechnikou. Dnes obchod nabízí téměř celý sortiment (ventilátory, rekuperace, stropní ventilátory, vzduchovody, atd.) stále ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.