logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nové bezpečnostní požadavky na solární elektrárny do 50 kW mohou komplikovat jejich instalaci

Novela energetického zákona z konce loňského roku přinesla dlouho potřebné uvolnění administrativních požadavků pro instalace malých solárních zdrojů do výkonu 50 kW. Pro jejich pořízení tak už není třeba licence u Energetického regulačního úřadu ani stavební povolení.

Nedávno přijatá vyhláška 114/2023 Sb. však pro tyto zdroje zavádí nové povinnosti pro bezpečnost instalace, které majitelům i montážním společnostem mohou zkomplikovat uvedení elektráren do provozu. Problémem může být zejména dostupnost tzv. optimizérů, nutných pro zajištění bezpečného napětí.

Vyhláška 114/2023 Sb. primárně pojednává o požární bezpečnosti a velikosti bezpečného napětí po vypnutí. Dále stanovuje nutnost použití materiálů s třídou reakce na oheň A1 a A2 a nutnost provést instalaci tak, aby po vypnutí elektrárny bylo na výstupu z elektrárny bezpečné napětí (nikoliv z pohledu elektrického, ale požárního). Toho se dosahuje právě pomocí výkonových optimizérů, které se doposud tam, kde bylo třeba vyrovnat se s částečným zastíněním nebo různou orientací panelů bez poklesu dodávaného výkonu.

„Využívání optimizérů bylo doposud preferované převážně u velkých střešních instalací, kde kromě bezpečnostního hlediska mají tato zařízení i ekonomický smysl. Optimalizují výkon fotovoltaického panelu a tím i celé elektrárny. U menších instalací bývaly k vidění jen ve specifických případech, navíc jsou tato zařízení poměrně drahá, takže se většině uživatelů mnohdy nevyplatila,“ vysvětluje výkonný ředitel Solar Global Zdeněk Tříska.

To se ale v souvislosti se zmíněnou vyhláškou změní. Nutnost použít optimizéry i u menších instalací bez potřebného povolení se tak nově může týkat i fotovoltaik na rodinných domech, které se někdy montují např. svépomocí či malými montážními firmami bez větších zkušeností a o tomto bezpečnostním požadavku zatím netuší.

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.