logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Tepelné čerpadlo a fotovoltaika

Tepelné čerpadlo ACOND
Tepelné čerpadlo ACOND PRO R lze využít také ve spojení s fotovoltaikou.

Jedním z nejúspornějších způsobů vytápění je dnes tepelné čerpadlo. Pokud uvažujete, jak jeho hospodárný provoz co nejvíce zužitkovat, možností je i jeho kombinace s dalšími systémy.

Jednou z možností je spojení tepelného čerpadla a fotovoltaiky. „Kombinací těchto dvou technologií energii získanou fotovoltaikou znásobíme asi čtyřikrát až pětkrát. Tedy když fotovoltaika vyrobí 1 kW tepla, čerpadlo ho znásobí přibližně na 4–5 kW,“ říká Vojtěch Janoušek, marketingový ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. Je ovšem nutné vzít v úvahu fakt, že nejvíce potřebujeme topit, když fotovoltaika elektřinu nevyrábí. Fotovoltaika je omezená na slunné dny, takže v zimě a v noci nemá dostatečný výkon a musí se tedy čerpat elektřina ze sítě.

Aby byla pro majitele investice výhodná, musí být obě zařízení správně nadimenzovaná. Projektant by měl již v rámci projektu navrhnout vhodné řešení a stanovit, zda se kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla vyplatí. Roli může hrát například natočení stavby vůči světovým stranám, protože fotovoltaiku nelze umístit na severní stranu domu. „Tepelné čerpadlo se propojí s fotovoltaikou, a to buď pomocí nějaké domácí sítě, případně lze obě zařízení propojit i napřímo mezi sebou. Pak se do systému doplňuje nějaký modul, který zajistí, že spolu obě zařízení budou moci komunikovat. V takovém případě jakožto výrobce tepelného čerpadla potřebujeme vědět, jaký bude použitý typ fotovoltaiky,“ doplňuje Vojtěch Janoušek z ACONDu. Obě zařízení také mohou být připojená do systému chytré domácnosti, což zefektivňuje využití energie vyrobené fotovoltaikou. Zprovoznění pak probíhá nejčastěji v součinnosti dodavatelů obou přístrojů.

Více na www.acond.cz


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.