logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Význam hořčíkové anody v bojleru

Součástí zásobníkových ohřívačů vody je tzv. hořčíková anoda, která prodlužuje životnost bojleru. Víte ale, že tato anoda by se měla pravidelně měnit?

Bojlery jsou zásobníky určené pro ohřev vody. Protože ale voda obsahuje soli a chová se jako elektrolyt, způsobuje korozi kovových prvků. Výrobci proto do bojlerů umisťují hořčíkovou anodu, která brání tvorbě koroze.

Co je hořčíková anoda v bojleru?
Pochopit, jak funguje anodová tyč, není složité. Hořčík má narozdíl od oceli, ze které bývá zásobník vody vyroben, vyšší elektrochemický potenciál, a proto se postupně rozpouští, tím brání galvanické korozi ocele a prodlužuje životnost elektrického zásobníkového ohřívače.

Jak často by se měla měnit anoda v bojleru?
Protože se hořčíková tyč postupně zanáší a rozpouští, měla by se pravidelně čistit. Kompletní výměna hořčíkové anody by měla proběhnout jednou za 2 roky. Pokud budete bojler pravidelně kontrolovat a anodu měnit, můžete tím prodloužit celkovou životnost ohřívače vody i o několik let.

Moderní bojlery na vodu
U moderních bojlerů už se v podstatě nesetkáte s tím, že by hořčíkovou anodu neobsahovaly. Vybrat si malý i velký zásobníkový ohřívač proto můžete bez omezení. U značky Wterm najdete vysoce kvalitní bojlery. Ve chvíli, kdy bude po dvou letech nutné anodovou tyč vyměnit, je potřeba tuto změnu zanést do záručního listu.

Může se stát, že voda v bojleru má nepříjemný zápach a je zabarvena. To mohou způsobovat bakterie na anodě, které produkují sirovodík. Pokud nepomůže vypláchnutí nádrže, nahřátí vody na 80 °C nebo přidání chloru do nádrže, je vhodné vyměnit hořčíkovou anodu za anodu titanovou.

 

Elektrické bojlery


Wterm, s. r. o.
logo Wterm, s. r. o.

Jsme česká značka ohřívačů vody s více než 20letou tradicí. U našich výrobků se můžete spolehnout na vysokou kvalitu, dlouhou životnost a spolehlivost. V naší nabídce najdete ohřívače pro domácnosti i komerční prostory i veškeré potřebné příslušenství.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.