logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Instalace kamen – základní stavební příprava, aneb je to jednodušší, než si myslíte!

Chystáte se pořídit si do svého domu kamna, ale nevíte, co vše je potřeba před samotnou instalací zařídit. Je lepší počkat na všechny dokončovací práce nebo vše řešit s předstihem ve fázi hrubé stavby?

Ať máte před sebou teprve projektový výkres nebo už bydlíte ve stávajícím domě, vždy můžete kamna do svého domu pořídit. Je však potřeba myslet na to, že pokud se s kamny počítá již od počáteční fáze, odpustíte si v budoucnu spoustu starostí.

Nejlepší je mít kamna zakreslena již v projektové dokumentaci. Architekt Vám na základě půdorysu Vašeho domu, jeho tepelné ztráty a účelu využití pomůže vybrat nejvhodnější topidlo, které je na trhu dostupné. Zároveň minimalizujete riziko toho, že by k Vám krb v budoucnu nešel z nějakých důvodů nainstalovat (např. z důvodu absence komínu nebo externího přívodu vzduchu).

Na co vše je tedy potřeba před instalací krbu myslet?

  1. Podlaha - podlaha pod kamny a okolo musí být nespalná (dlažba, beton, sklo,…) a musí mít dostatečnou nosnost, zejména pokud mají kamna stát v patře či nad sklepem (váha kamen se může pohybovat v rozmezí od 120 - 600 kg). Pod místem instalace by nemělo být podlahové topení nebo polystyren.
  2. Odstupy od zdí - každé topidlo má předepsané odstupy od spalných a nespalných materiálů, a ty je bezpodmínečně nutné dodržet! V případě dřevostavby je například ideální zeď za topidlem buď rovnou udělat z nespalného materiálu (cihla, beton, stavebněizolační desky Silca, Promat, Superizol) nebo před ní vybudovat předstěnu.
  3. Komín - průměr komínu by měl být stejný, jaký má předepsaný konkrétní model topidla (vždy je uveden v technickém listu topidla). Za určitých podmínek může být větší, ale v žádném případě ne menší! V případě novostavby se komín obvykle řeší společně s kamny již v projektové dokumentaci.
  4. Externí přívod vzduchu - v novostavbách je externí přívod vzduchu nutností. Moderní domy jsou příliš izolované (okna, dveře) a jen z interiéru by oheň dostatečný přísun kyslíku neměl (na shoření 1 kg dřeva je potřeba přibližně 4m3 vzduchu). Průměr roury přívodu vzduchu je vždy uveden v technickém listu topidla.

Po připojení topidla - na samotný komín dělá revizi kominík s příslušným oprávněním. Po připojení topidla je však potřeba nechat udělat tzv. „zprávu o připojení spotřebiče do spalinové cesty ", na což většina lidí zapomíná nebo o ní neví.

Pokud si nejste jisti ohledně Vaší stavby, neváhejte nás pro dotazy kontaktovat na telefonním čísle +420 517 070 138 nebo nám napište email na flamen@flamen.cz, kde můžete připojit i danou projektovou dokumentaci. Rádi se Vám ozveme a poradíme Vám nejlepší řešení.


FLAMEN Czech Republic, s.r.o.
logo FLAMEN Czech Republic, s.r.o.

FLAMEN je výhradním prodejcem designových závěsných krbů ROCAL (Španělsko) a sálavých akumulačních kamen NORSK z mastku (Norsko). Od roku 2013 vyrábí krbové vložky vlastní značky FLAMEN. Všechny krby i kamna dodává včetně instalace zákazníkům po celé České ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.