logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Česká republika má pro fotovoltaiku potenciál

Solární elektrárny instalované na střechách budov mohou mít v České republice do roku 2030 výkon až 3,9 GW, do roku 2050 pak dokonce 7,1 GW. To za předpokladu, že zhruba 35 km2 střech pokryjí panely.

Fotovoltaickou elektrárnu k výrobě elektřiny dnes využívají pouhá 4 % českých domácností. Data vyplývají ze studie Svazu moderní energetiky pro společnost Columbus Energy. Přitom instalací fotovoltaických elektráren na všechny technicky vhodné střechy bychom podle Columbus Energy pokryli až 6 % spotřeby elektřiny v roce 2021.


S větším využíváním obnovitelných zdrojů energie počítá i vláda. Podle Vnitrostátního plánu pro energetiku a klima z roku 2019 by měl instalovaný výkon fotovoltaik růst v průměru o 180 MWp ročně. Toho se prozatím nepodařilo dosáhnout. 


Česká republika má do roku 2050 potenciál vybudovat dalších 5 GW nových fotovoltaických elektráren. Třikrát více než nyní. „Přechod na obnovitelné zdroje energie je potřeba urychlit. Od září máme již stovky zákazníků na fotovoltaiku, v příštím roce plánujeme 500 až 1000 zařízení za měsíc. Nákup fotovoltaiky se při aktuálních cenách může vrátit už za 5 let,“ uvádí Petr Vaverka, člen dozorčí rady Columbus Energy.  


Dohromady by tedy solární panely mohly pokrýt až 35 km2 střech. „S ohledem na orientaci, umístění prvků je potřeba počítat s tím, že lze efektivně využít asi třetinu střechy dané obytné budovy. Zároveň je nutné brát na zřetel stínění okolím, např. stromy nebo budovami, ne všechny střechy proto budou vhodné pro instalaci fotovoltaiky,“ vysvětluje Petr Vaverka. Instalaci fotovoltaik na kancelářské a komerční budovy často limituje jejich umístění v centrech měst, kde se naráží na problémy památkově chráněných území.

Více informací najdete na našem webu


Columbus Energy a. s.
logo Columbus Energy a. s.

Na českém trhu působíme od roku 2022 a jsme součástí skupiny Columbus Group, která na polském trhu rozvíjí zelenou energii již od roku 2015. Přinášíme know-how z více než 60 000 instalací. Díky zkušenostem, kvalitním komponentům, nadstandardním zárukám ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.