logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Studenti ČVUT se ve světové konkurenci neztratili, k ocenění Komfort přispěla i společnost Schneider Electric


Vyhlášení výsledků v kategorii Komfort. Zdroj: Solar Decathlon © SDE

Společnost Schneider Electric podpořila projekt FIRSTlife, za kterým stojí studenti z Českého vysokého učení technického. Za krátký čas sestavili inovativní budovu, která soutěžila v německém Wuppertalu v deseti kategoriích mezinárodní soutěže Solar Decathlon.

Reklama

Nedávno skončené soutěže Solar Decathlon se zúčastnilo celkem 18 univerzitních týmů z jedenácti zemí. Každý uchopil své inovativní nápady na udržitelnou, energeticky účinnou a sociálně odpovědnou architekturu jinak. V rámci projektu museli své nákresy uvést do praxe, vystavět, transportovat do Německa a efektivně, a hlavně udržitelně vše provozovat. Za 10 dní veřejných prohlídek celý kampus soutěžních domů navštívilo přes 100 000 lidí.

„Účastnit se projektu byla obrovská zkušenost. Tým FIRSTlife tvoří přibližně 60 studentů převážně z fakult stavební, strojní a architektury ČVUT. Koordinace tak velkého projektu se vším všudy byla velmi náročná, ale šlo o jedinečný zážitek. Soutěž nám přinesla nesmírný rozhled, v mezinárodní konkurenci jsme zjistili, jak přemýšlejí a postupují jiné týmy. Odnášíme si do dalšího studia i života znalosti a zkušenosti, které nás posunuly ve vnímání udržitelnosti a energetických úspor,“ hodnotí soutěž Jakub Starý, koordinátor elektro části projektu a student magisterského programu na ČVUT.

Stavba českého projektu v německém Wuppertalu, modelová budova odpovídá návrhu nástavby kolejí Na Větrníku (Praha 6, Petřiny). Zdroj: Solar Decathlon © SDE
Stavba českého projektu v německém Wuppertalu, modelová budova odpovídá návrhu nástavby kolejí Na Větrníku (Praha 6, Petřiny). Zdroj: Solar Decathlon © SDE

Členy týmu spojil společný zájem o udržitelnost. Studentům se podařilo prosadit a reprezentovat Českou republiku jako zemi, jejíž mladé generaci na udržitelném, energeticky úsporném, a zároveň komfortním, bydlení záleží.

Komponenty studentům dodala firma Schneider Electric

„Studenti byli velice samostatní, znali naše produktové portfolio a přesně věděli, co chtějí. Probíhaly pouze drobné technické konzultace, abychom si upřesnili, který prvek je pro jejich řešení ten nejvhodnější. Schneider Electric studenty podporuje dlouhodobě, zvláště, když jsou jejich přístupy v souladu s naší firemní filozofií – udržitelné, ekologické a inovativní. Týmu gratulujeme k významnému umístění,“ dodává Jakub Jiříček, Digital Energy Leader Schneider Electric, který je též absolventem stejného studijního programu Inteligentní budovy na ČVUT.

Porota hodnotila celkem deset disciplín. Český tým zabodoval v kategorii Komfort, kde obsadil třetí místo. Hodnotila se vnitřní teplota, denní osvětlení, akustika, průvzdušnost obálky budovy a porovnání energetického modelování domu s naměřenou realitou. V hodnocení průvzdušnosti dosáhl český tým vůbec nejlepšího výsledku ze všech. Celkové první místo obsadil tým z Německa, druhé a třetí místo pak patřilo týmům z Nizozemí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.