logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Schneider Electric představuje projekt MicroGrid Olomouc

Nové energetické řešení snižuje závislost na dodávkách energií, umožňuje napájení elektroaut v nově vybudovaných nabíjecích stanicích a zároveň snižuje dopad na životní prostředí.

Technologie MICROGRID

MICROGRID je místně řízená samostatná elektrická síť různé velikosti, která umožňuje výrobu vlastní elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, s připojením, i bez připojení na distribuční soustavu, s akumulací a inteligentně řízenými odběry. Nastřádanou energii je pak možné používat v době, kdy je jí nejvíce potřeba. „MICROGRID je typem distribuovaného zdroje energie. Mikrosítě můžete provozovat při připojení k rozvodné síti, nebo v odpojeném, tzv. ‚ostrovním‘ režimu. Když dojde k výpadku sítě nebo k výkyvu cen elektřiny, mikrosítě mohou efektivně, okamžitě a hlavně, v případě využití našeho řešení Ecostruxure Microgrid Advisor, automaticky zcela bez zásahů obsluhy reagovat,“ vysvětluje Eduard Křiklava, MEE Cluster Digital Power Leader ze společnosti Schneider Electric.

Inteligentní systém řízení

Celou mikrosíť bude řídit systém EcoStruxure Microgrid Advisor od společnosti Schneider Electric. Jeho schopností je předpovídat množství vyrobené energie, optimalizovat využívání bateriového úložiště a řídit dodávky elektřiny zvenčí. Rovněž dokáže s pomocí strojového učení s vyrobenou energií obchodovat či přepnout celou mikrosíť do tzv. ostrovního provozu.

Nabíječky pro elektroauta

Součástí realizace je rovněž vybudování nabíjecích stanic pro elektromobily. Energie získaná z fotovoltaických článků se tak bude moci využívat i pro dobíjení aut. Vznikne tak další místo, kde bude možné elektroauta dobíjet. K dispozici bude rovněž rychlé nabíjení s maximálním výkonem až 180 kW.

Příklad realizace technologie MIGROGRID

Jako příklad realizace technologie MICROGRID uvádíme logistické centrum společnosti Lidl ve Finsku, které se neustále učí být energeticky efektivnější právě prostřednictvím integrovaného řešení EcoStruxureTM Microgrid Advisor a EcoStruxure Building Operation od společnosti Schneider Electric. Logistické centrum používá princip odezvy na poptávku a je nastaveno na více než 50% úsporu nákladů za elektrickou energii.

Více informací


Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.