logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Proč je důležité akustické měření a jak díky němu může ušetřit?

Setkáváme se s dotazy na jednotlivé materiály pro snížení ozvěny v různých typech místností, jako je zasedačka, open space kanceláře, vstupní hala, nebo například restaurace. Jaký je však ten správný materiál pro danou místnost?

Jakou zvolit aplikaci? Když blíže přisedneme na technická data jednotlivých materiálů jako jsou desky z dřevní vlny a cementu, recyklovaných PET, nebo skelných vláken, zjistíme, že útlum označovaný jako aw je často velice podobný hodnotě okolo 0,9 ( tedy 90% zvukových vln se pohltí a 10% se odrazí). Důležitým aspektem je však také graf při jakých Hz jsou hodnoty dosahovány. Bezpochyby velkou část útlumu pak tvoří způsob a místo aplikace, zda bude materiál na stropu se vzduchovou mezerou, nebo kontaktně na stěně dosáhneme u stejného produktu rozdílných výsledků, i když zaplatíme stejně.
Proto doporučujeme nejprve proměření dané místnosti, kde zjistíte, jaká (jak dlouhá) je aktuální ozvěna tzv. dozvuk místnosti. Tím lze dobře určit vhodnou aplikaci a vybrat vhodné materiály, jak technicky, tak designově.

Často není třeba plnoplošná aplikace, ale stačí částečná například svěšením desek lokálně. To vám může ušetřit spoustu peněz i případné rozčarování z nepovedeného výsledku. Obecně platí, že optimální doba dozvuku v kancelářích je 0,6 - 0,8s (dle velikosti prostoru), ale například v otevřeném open space i 1,5 s může být dobrá hodnota. Faktorů, které dobu dozvuku ovlivňují je vícero.

Pokud máte s ozvěnou problém, nejprve je třeba se zaměřit na strop. Zde dochází k největší kumulaci ozvěny, poté stěny, potažmo skleněné plochy, které jsou velice odrazivé. Pro snížení (pohlcení zvuku) je třeba mít v místnosti materiály, které tomu pomáhají. Často pomohou i závěsy, látkové paravány na stoly, ale například i knihovna, která je správně umístěná.

Pro všechny zájemce o prověření aktuálního dozvuku (ozvěny) provádíme základní měření ZDARMA. Stačí se na nás obrátit a domluvit termín. Jezdíme po celé ČR i na Slovensko.

Více informací


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.