logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

VELUX odměňuje nejlepší středoškolské návrhy dobře prosvětlených staveb

18. ročník studentské soutěže King of Daylight – Král denního světla – kvůli okolnostem opět probíhá v online prostoru. Přesto je o soutěž v projektování staveb s dostatkem denního světla a čerstvého vzduchu velký zájem. V letošním ročníku VELUX rozdělí odměny v celkové hodnotě 140 tisíc korun.

Reklama

Středoškolská soutěž King of Daylight 2022, kterou vyhlašuje a organizuje společnost VELUX Česká republika, s. r. o., i letos odstartovala sérií studentských webinářů. Vedle přednášek studenti středních průmyslových škol stavebních opět soutěžili o ceny v kvízu a učili se používat nástroje, které následně mohou využít při zpracování svých soutěžních projektů. Pětice letošních webinářů určených českým i slovenským studentům měla celkem 1018 účastníků.

Smyslem soutěže King of Daylight je učit už nejmladší generaci projektovat budovy, které jsou dobře prosvětlené, snadno větratelné a příjemné k životu. Stejně jako v minulých letech i letos je úkolem studentů navrhnout stavbu, kam denní světlo a čerstvý vzduch přicházejí skrze střechu prostřednictvím výrobků VELUX. Navržené řešení musí být energeticky efektivní a zabezpečit trvale optimální vnitřní prostředí pro zdravé a pohodlné užívání. Soutěž je vyhlášena ve dvou kategoriích: Rodinný dům a Freestyle – jakýkoliv typ stavby.

Loni porotu nejvíce zaujaly moderní rodinný dům pro českou vesnici, který navrhl Ondřej Adamec, a projekt lesní výzkumné stanice od Magdaleny Markové. Vítězové obou kategorií studovali na SPŠ stavební ve Valašském Meziříčí. Celkem se do soutěže King of Daylight 2021 zapojilo 185 studentů 12 odborných středních škol z celé České republiky.

Jaké zajímavé návrhy se v soutěži objeví letos, se veřejnost dozví až na slavnostním vyhlášení výsledků 8. června 2022. Zájem o webináře ale naznačuje, že porota opět bude mít z čeho vybírat. Pracovat na projektech a konzultovat je se svými pedagogy mohou studenti až do 2. května 2022, kdy je termín pro odevzdání soutěžních návrhů. Do stejného data je možná i registrace studenta do soutěže. Pořadatelé ale doporučují, aby studenti nenechávali registraci do soutěže ani odevzdání projektů na poslední chvíli. Důvodem je i to, že registrací získají video návod k programu Daylight Visualizer, který jim pomůže se zpracováním projektů.

18. ročník soutěže King of Daylight má tradiční rozdělení do dvou kol. V prvním školním kole vyberou pedagogové každé zúčastněné školy jednu až tři nejlepší práce svých studentů. Jejich autoři získají nejen věcnou cenu v hodnotě 1500 Kč, ale i postup do celostátního kola. Porota složená ze zástupce školy a zástupce společnosti VELUX má právo navíc udělit projektu „divokou kartu” dle vlastního uvážení.

V celostátním kole rozhodne o vítězích i dalších odměněných porota složená ze dvou nezávislých odborných porotců a jednoho zástupce společnosti VELUX. Vítěz kategorie Rodinný dům získá odměnu 15 tisíc korun a vítěz kategorie Freestyle obdrží 10 tisíc korun. Porota rozdělí také další ceny v celkové hodnotě 40 tisíc korun. Každý vedoucí práce projektu, který bude oceněn v celostátním kole, získá věcnou cenu v hodnotě 5 tisíc korun a první tři školy s nejvyšším počtem odevzdaných prací si mezi sebou rozdělí 20 tisíc korun.

více informací o soutěži King of Daylight

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.