logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Proč dochází ke vzniku plísní i při pravidelném větrání? Viníků může být hned několik

Plísním se daří ve vlhkém a teplém prostředí. Proto se tak často objevují v obytných prostorách. Jsou nejen neestetické, ale také škodí lidskému zdraví. Proč vznikají a jak se jich zbavit?

Plísně mohou být důsledkem špatného větrání

Nejčastěji se plísně vyskytují v koupelnách a kuchyních, tedy místnostech, kde se koncentruje vlhkost a zároveň je zde teplo. Nevyhýbají se ovšem ani ložnicím nebo obývacím pokojům.

Příčinou může být špatné větrání. Například otevření celého okenního křídla po krátkou dobu nebo větrání přes „ventilačku“, přičemž přes vyklopené okno nedochází k dostatečné výměně vzduchu. I přesto, že máte v koupelně okno, vyplatí se pořízení koupelnového ventilátoru, který dokáže zabránit vzniku plísní.

Toto se o větrání hodí vědět

Lidé při pobytu v interiéru produkují velké množství vodní páry. Vzniká nejen sprchováním v koupelně nebo vařením v kuchyni, ale také samotným dýcháním. Abyste se vlhkosti zbavili, je potřeba dosáhnout úplné výměny vzduchu v místnosti.

Proto dvakrát až třikrát denně otevřete doma na 5 minut co nejvíce oken a nezapomeňte přitom zastavit topení. Do koupelny i kuchyně se vyplatí pořídit ventilátor, který se postará o odvod vlhkosti a znečištěného vzduchu.

Proč se plísně objevují zejména v zimě

Za vznik plísní v zimním období může především velký teplotní rozdíl. Venkovní stěny se ochlazují a na vnitřních se začne shromažďovat kondenzát, ze kterého vzniknou plísně. Příčinou mohou být také stavební úpravy:

  • neutěsněné potrubí ve zdi,
  • vlhkost v podlaze,
  • výměna oken u starého domu,
  • teplotní mosty.

Naučte se správně větrat a pořiďte si pomocníky, kteří vám pomohou s výměnou vzduchu. S plísněmi pak nebudete mít starosti.

Vyberte si koupelnový ventilátor


VENTILÁTORY.cz
logo VENTILÁTORY.cz

Historie obchodu VENTILÁTORY.cz se datuje od roku 2008, kdy byl založen jako malý internetový obchůdek s ventilátory a vzduchotechnikou. Dnes obchod nabízí téměř celý sortiment (ventilátory, rekuperace, stropní ventilátory, vzduchovody, atd.) stále ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.