logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Používáním stropního ventilátoru v zimě snížíte náklady na vytápění

Věděli jste, že teplý vzduch je lehčí než studený, a proto je u podlahy chladněji než u stropu? S optimálním rozložením teplého vzduchu v zimě vám pomůže stropní ventilátor s reverzním chodem.

Proč pociťujete chlad ve vytopené místnosti

Chlad od nohou pociťujete především kvůli lidské anatomii. Tepelnou rovnováhu totiž tělo reguluje stahováním jemných cév na jeho povrchu. Tělo se stará zejména o ochranu vnitřních orgánů, a tak se končetiny v chladu prokrvují hůře.

Různé teploty v jedné místnosti

Teplý vzduch je lehčí než studený, a proto ohřátý vzduch stoupá ke stropu, kde se kumuluje. U země se drží vzduch chladný. Abyste dosáhli příjemných teplot i u země, museli byste výrazně přitopit. U stropu může být teplota okolo 23 °C, u země je to pouze 17 °C. Pro dosažení průměrné teploty 20 °C by se váš topný systém musel hodně snažit. S každým stupněm v místnosti navíc se zvyšují náklady na vytápění až o 6 %.

S teplotními rozdíly zatočí stropní ventilátor

Aby se teplý vzduch nedržel jen u stropu, ale proudil po celé místnosti, je vhodné použití stropního ventilátoru s reverzním chodem. Zatímco při letním chodu se lopatky točí proti směru hodinových ručiček a vzduch foukají směrem dolů, při reverzním neboli zimním chodu se lopatky točí ve směru hodinových ručiček. To znamená, že se studený vzduch od podlahy dostává nahoru, kde se smísí se vzduchem teplým. Ohřátý vzduch pak proudí kolem stěn zpět k podlaze, odkud se horizontálně odráží do všech stran. Tím se výrazně snižují nároky na vytápění.

Neplaťte za vytápění více, než je nezbytně nutné. Stropní ventilátor se zpětným chodem dokáže ušetřit až 30 % nákladů na topení.

Podívejte se na stropní ventilátory


VENTILÁTORY.cz
logo VENTILÁTORY.cz

Historie obchodu VENTILÁTORY.cz se datuje od roku 2008, kdy byl založen jako malý internetový obchůdek s ventilátory a vzduchotechnikou. Dnes obchod nabízí téměř celý sortiment (ventilátory, rekuperace, stropní ventilátory, vzduchovody, atd.) stále ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.