logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jaká teplota ve vaší domácnosti je pro vaše zdraví nejlepší?

Vliv teploty na naši pohodu je obrovský. Efektivita práce, správný spánek, dobrá nálada - to vše ovlivňují tepelné podmínky v místnosti, kterou používáme. Teplota v domácnosti určuje, jak se cítíme.

Reklama

Zdraví začíná doma

Kromě správného větrání, dostatku denního světla, přiměřené vlhkosti a správných podmínek pro spánek, je klíčovým prvkem domácnosti teplotní rovnováha.

Proč tomu tak je?

Protože domov je pro člověka nejbližším prostředím pro „dobití baterií“. V poslední době často pracujeme z domu, takže naše sociální a psychické fungování závisí na podmínkách v domácnosti. Nejde jen o teplotní komfort, ale také o pohodlí každodenního života. Pokud je teplota v místnosti přizpůsobena její funkci, cítíme se tam lépe. Také efektivněji využíváme prostor v domě. Jakou teplotu v místnostech nastavíme, závisí pouze na našich potřebách.

Nepříznivé podmínky v místnosti nejenže snižují pohodu dospělých, ale také psychofyzický stav dětí, díky kterému se děti hůře učí a jsou častěji nemocné.

Náš životní styl se v posledních letech výrazně změnil. Trávíme méně času venku a více času uvnitř, ať už doma či v práci.

Epidemiologická situace ve světě zdůrazňuje význam změny životního stylu lidí. Trávíme mnohem více času v uzavřených prostorách než dříve. Teplota našich domovů nás musí ovlivňovat stejnou měrou jako počasí nebo povětrnostní podmínky. Pobýváme-li ve svých domovech celé dny, měli bychom dbát na to, aby podmínky byly pro nás co nejpříznivější.

Jaká je teplota v jednotlivých místnostech?

Teplota v domácnosti by měla být přizpůsobena individuálním potřebám členům domácnosti. Teplotní komfort má svá pravidla. Úzce souvisí s fyziologií lidského těla - stojí za to znát rovnováhu. 

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.