logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Voda z hašení uhříněveské skladovací haly dočasně kontaminovala přilehlé vodní toky

Hašení skladovací haly s drogistickým zbožím v Uhříněvsi dočasně kontaminovalo vodu v blízkých potocích a rybnících.

Reklama

Kvůli kontaminaci vodou použitou při hašení nedělního požáru skladovací haly v Uhříněvsi platí zákaz koupání a lovu ryb nejenom v Říčanském potoce a Lítožnickém rybníce v pražské Dubči, ale také v rybníce Rohožník a preventivně i v Podleském rybníce. Po prvotním úhynu menšího množství ryb je situace v současnosti stabilizovaná, ve vodě jsou však stále zvýšené hladiny zásaditých látek, uvedl dnes magistrát v tiskové zprávě.

Hala s drogistickým zbožím v Uhříněvsi začala hořet v neděli odpoledne. Plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvou hodinách. Skrytá ohniska likvidovali ještě v úterý dopoledne.

Vodu použitou při hašení, která měla zvýšené pH, hasiči nejprve nechávali odtéct kanalizací do nedaleké čistírny odpadních vod. Ta ale nedokázala zpracovat všechnu kontaminovanou vodu, a i když hasiči s přečerpáváním přestali, část přetekla do Říčanského potoka.

Od úterního poledne proto hasiči vodu použitou při hašení zadržovali v laguně u haly, odkud ji odčerpává specializovaná firma. "Povinnost k odstranění má majitel, ale vzhledem k hrozícímu nebezpečí ji zatím urychleně řeší magistrát spolu se zasahujícími hasiči a specializovanou firmou," uvedl dnes mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Pražští hasiči v úterý večer ohlásili zákaz koupání, odebírání vody a lovu ryb Říčanském potoce a Lítožnickém rybníce. Podle magistrátu stejný zákaz platí i pro další dva blízké rybníky, Rohožník a Podleský. Pražský magistrát i hasiči v nich pravidelně odebírají vzorky vody.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.