logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Sifony patří do zdi

Klasický odvod vody z umyvadla, dřezu nebo třeba z pračky je nutnou součástí sanitárního prostoru a měl by být vždy řešen přes sifon z důvodu zamezení šíření nežádoucích pachů z kanalizačního potrubí.

Odtokové sifony jsou tedy nezbytným vybavením každé koupelny, to příliš ovlivnit nemůžeme. Můžeme ale vybírat vhodný design a provedení odtokového tělesa.

Pokud je součástí umyvadla či dřezu i nábytek, ve kterém bude sifon schovaný, můžeme klidně volit plastové provedení. Klasickým a nenáročným řešením je tzv. flexi hadice, která se vytvaruje do tvaru písmene S, čímž nahrazuje zápachovou uzávěru v sifonu. Toto řešení je ale dosti rizikové, protože reálně hrozí prasknutí této hadice, např. při častém používání agresivních chemických čističů odpadů. Častým problémem je také protržení, pokud je v okolí sifonu polička nebo šuplík pro odkládání věcí. Další nevýhodou je silné znečištění odpadní hadice, které je díky záhybům odtoku nevyhnutelné. Spolehlivějším řešením je použití sifonu z tvrzeného plastu, ale ani to není esteticky moc přitažlivé.

Pokud je odtok přiznaný, vždy doporučujeme volit kovové a tvarově elegantní provedení nebo ještě lépe rovnou podomítkovou variantu, která se téměř celá instaluje do zdi. Takový sifon působí moderně a minimalisticky a navíc má výhodu, že nezabírá v místnosti žádný prostor. Pod umyvadlo pak můžeme dát netradiční kus nábytku nebo např. pračku umístit rovnou ke stěně. Řešení je také velmi vhodné pro invalidy.

Zápachový uzávěr je zde zcela schován ve zdi pod obkladem, a sanitární předmět se k němu pouze připojí jednoduchým designovým nerez obloukem. Sifon je plně přístupný k čištění pod krycí rozetou, je spolehlivě funkční s vysokou hladinou zápachové uzávěry, a nezabírá ani centimetr prostorového místa. Je až s podivem, jak málo je tato designová a praktická varianta odvodu vody aplikovaná v praxi. Přitom moderní koupelny, prádelny a kuchyně by měly být v projektech automaticky vybavovány podomítkovými odvodňovacími sifony, podobně jako jsou ve zdech schovány všechny ostatní zdravotechnické instalace.


Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.