logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Chlazení Emeritus: vysoký výkon, nízká spotřeba

Podstatně účinnější chlazení, nižší spotřeba energie, zcela minimální spotřeba vody – to jsou výsledky spojení skrápění a adiabatického chlazení.

Úspora elektřiny a úspora vody, to jsou základní poznávací znaky chladicí technologie Emeritus od výrobce LU-VE. Zvyšování energetické účinnosti je přitom v Evropské unii stále častěji skloňovaným pojmem. Zcela praktický význam má tento pojem v případě chladicích systémů. Ty jsou pro průmyslové závody či velké, například kancelářské, budovy nezbytné. Na druhou stranu znamenají nezanedbatelné náklady za jejich provoz.

Inovativní uzavřený systém Emeritus v tuzemsku nabízí společnost Veskom, která na trhu působí již 30 let. „Kouzlo technologie spočívá v tom, že jde o maximální využívání skrápěcí vody s minimálními ztrátami. Její spotřeba se tak oproti standardnímu chlazení snižuje o 95 procent,“ upozorňuje jednatel Veskomu Petr Bureš. „Chladicí jednotkou Emeritus dokážeme dosáhnout až o 400 procent vyššího výkonu, než má suché atmosférické chlazení,“ doplňuje jeho kolega Jiří Freund. Zařízení má přitom až o 60 procent nižší spotřebu energie, o 80 procent menší zastavěnou plochu a jeho provoz je až o 6 decibelů tišší, než je běžné.

Vysokou účinnost systému a současně nízkou spotřebu umožňuje kombinace dvou chladicích metod. Emeritus totiž spojuje výhody skrápění a adiabatického chlazení. „Při skrápění trysky stříkají kapky vody na žebrovku. Jejich odpařováním se z ní odvádí teplo, což zvyšuje tepelnou účinnost samotného výměníku tepla,“ popisuje Freund první princip. „Adiabatické chlazení spočívá v použití zvlhčované celulózy, když vstřikovaná voda odpařováním ochlazuje vstupní nasávaný vzduch procházející panelem,“ vysvětluje princip druhého systému. O čistotu a požadovanou kvalitu vody se starají UV lampy a čidla, přes které voda cirkuluje.

Jak technologie Emeritus oba popsané systémy spojuje, je vidět na schematickém obrázku. Emeritus je vhodný nejen pro chlazení kapalin, ale také pro přírodní chladiva jako jsou CO2 nebo NH3 - čpavek.


VESKOM, spol. s r.o.
logo VESKOM, spol. s r.o.

Prodej a servis kompresorů, průmyslového chlazení a tepelných čerpadel. Zajistíme poradenství, návrh, projekci, dodávku, montáž a servis zařízení. Na trhu působíme od roku 1991 a specializujeme se na značky Gardner Denver, Pneumofore, Hanwha Power Systems, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.