logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Znečištěné i zakázané chladivo lze i nadále používat?

V Evropské unii jsou již zakázané některé plyny typu HCFC, ničící ozonovou vrstvu. A další budou následovat. To je i případ fluorovaných uhlovodíků neboli chladiva HFC, jejichž výroba a distribuce budou zakázané od 1. ledna 2020, protože přispívají ke globálnímu oteplování.

Zákaz se však nevztahuje na HFC, které jsou již u zákazníků a v průmyslových chladicích systémech. Ty mohou fungovat, dokud to jejich stav dovoluje.

Starší chladiva je však možné vyčistit a znovu vrátit do chladicího systému. Až do roku 2029 je takhle možné používat i chladiva HFC, která se od ledna už nesmějí vyrábět a dodávat.

Každý průmyslový chladicí systém prochází revizní prohlídkou. Při té se kontroluje i stav chladiva. Pokud se zjistí, že je znečištěné, je potřeba jej draze vyměnit. Nebo podstatně levněji vyčistit. Pražská společnost Veskom patří k necelé desítce tuzemských firem, která čištění chladiv ovládá.

„Znečištění chladiva v žádném případě neznamená, že jej musíte vyměnit, případně celé zařízení odstavit. Jeho recyklace má stejný efekt a je přitom výrazně levnější,“ vysvětluje Daniel Vitoslavský, vedoucí Oddělení servis chlazení.

Firma Veskom k tomu používá osvědčenou španělskou technologii FRI 3 Oil system, se kterou může přijet přímo k danému chladicímu systému. Jejím prostřednictvím stoprocentně vyčistí chladiva typu HCFC, HFC a CFC. Proces probíhá velmi rychle, protože přístroj zvládne vyčistit 1,3 kilogramu chladiva za minutu.

Technologie také pročistí celý chladicí okruh a odloučí oleje, kyseliny, zbytkovou vlhkost i další nečistoty, které se mohou v okruhu objevit. FRI 3 Oil system je schopen vyčistit i průmyslové chladicí systémy po jejich zatopení.

Takže pokud při pravidelné údržbě zjistíte, že potřebujete chladivo HFC vyčistit, stačí povolat certifikovanou firmu, jako je Veskom, která již zakázané chladivo ze systému odebere, vyčistí, dokonce doplní na původní množství a pak jej vrátí zpět do systému. Certifikovaná recyklace těchto chladících plynů je možná až do konce roku 2029.

„Naši technici jezdí pravidelně na školení k výrobci FRI 3 Oil system a mají tak neustále přehled o tom, kam se ubírá nejnovější vývoj,“ říká ředitel Veskomu, firmy která na trhu působí od roku 1991.


VESKOM, spol. s r.o.
logo VESKOM, spol. s r.o.

Prodej a servis kompresorů, průmyslového chlazení a tepelných čerpadel. Zajistíme poradenství, návrh, projekci, dodávku, montáž a servis zařízení. Na trhu působíme od roku 1991 a specializujeme se na značky Gardner Denver, Pneumofore, Hanwha Power Systems, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.