logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Co ještě nevíte o dřevních peletách? Nejčastější otázky a odpovědi

Topení peletami přináší celou řadu výhod od komfortu, přes příznivou cenu až po šetrnost vůči životnímu prostředí. Víte ale například, jak se pelety vyrábí nebo kolik jich budete na sezónu potřebovat?

Pelety. Každý rok v Česku tisíce lidí přechází na tento obnovitelný zdroj. Jak to ale s peletami vlastně je? Přinášíme nejčastější otázky a odpovědi.

Co jsou pelety?

Jedná se o čistě přírodní materiál, který se vyrábí lisováním dřevních zbytků na pilách. Pro výrobu pelet jsou používány hobliny, štěpka a piliny. Pelety mají vysokou výhřevnost a velmi malé množství zbytkového popela.

Proč topit peletami?

Jde o řešení, které je cenově srovnatelné s dalšími zdroji tepla, ale zároveň je ekologické. Jednoduše proto, že nechcete vytvářet ještě více skleníkových plynů, které vznikají spalováním fosilních paliv (zemní plyn, uhlí, koks, topné oleje apod.). Dřevní pelety se oproti nim pyšní neutrální uhlíkovou stopou.

Co znamená neutrální uhlíková stopa?

Při spalování pelet se do vzduchu dostane jen tolik CO2, kolik spotřebovaly během svého růstu stromy, z jejichž dřeva se pelety vyrobily.

Jak poznat kvalitní pelety?

Nejkvalitnější pelety jsou označeny certifikátem ENplus a kulatým razítkem s označením A1.

Jaká je výhřevnost pelet v porovnání s jinými zdroji tepla?

Kilogram dřevěných pelet nabídne energii 15 000 až 18 000 kJ. U kilogramu hnědého uhlí se výhřevnost pohybuje v rozmezí 10 000 – 19 000 kJ, v případě koksu 23 000 – 30 000 kJ.

Jaké množství potřebuji na topnou sezonu?

Průměrně velký dům spotřebuje v topné sezoně 6 až 8 tun pelet. Cena tuny pelet se pohybuje kolem pěti tisíc korun, sezona tedy vyjde na 30 – 40 tisíc korun.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.