logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Rekuperací vzduchu minimalizujete ztráty tepla až o 90 procent

Studie tvrdí, že v budovách stráví Evropané až 90 % svého času.Vlivem aktivit v domácnosti a hromadění par se do mikroklima dostává vlhkost. Je třeba řešení výměny vzduchu pomocí rekuperační jednotky.

Obyvatelé bytu či domu mají díky rekuperační jednotce neustálý přísun čerstvého vzduchu a pohybují se v prostředí bez mikrobů a vlhkosti. Tepelné izolace budov mají vliv i na snížení respiračních onemocnění. Ředitelka programu výzkumu bydlení a zdravotnictví Philipa Howden-Chapmanová z univerzity v Otagu na Novém Zélandě prokázala pozitivní dopad zateplení na lidský organismus.V rámci studie zkoumal vědecký tým členy 1352 náhodně vybraných domácností, u kterých došlo v souvislosti se zateplením domů k výraznému zlepšení zdravotního stavu obyvatel, a to asi o 10 %. Dospělí i děti trpěli méně dýchavičností, rýmou a vyhýbali se jim i další respirační problémy. Ke snížení těchto příznaků přitom došlo až u poloviny zkoumaných.

Jednou z cest k výměně vzduchu v domě je klasické větrání. "Ideálně byste měli větrat intenzivně jen pár minut, několikrát denně.To mnoho lidí nedělá, spíše větrají déle a jednou denně. Skutečností ale stále je, že výměnou vzduchu v domě za čerstvý ztrácíme drahé teplo, což s rekuperací odpadá,“ radí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. Vzduch se ale vyměňovat musí z hygienických a zdravotních důvodů. Řešením je řízené větrání s rekuperací tepla, které zajistí dostatečné množství čerstvého vzduchu, odebere teplo z odcházejícího vzduchu a předá jej do vzduchu přiváděného.Tepelné ztráty větráním u běžných rodinných domů, kde je větrání zajištěno okny, mohou tvořit až 40 % celkové ztráty objektu. Díky rekuperaci je v objektu udržováno optimální prostředí i v době, kdy není obýván.


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.