logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Samoregulační topné kabely - ochrana potrubí a vodoměrů proti zamrzání

Nečekejte až opravdu začne mrznout a zajistěte si topné kabely teď

Zima je už za dveřmi, venku jsou zatím ještě teploty nad bodem mrazu, ale až začne mrznout je pozdě. Voda v potrubí zamrzne. V lepším případě neteče, v tom horším potrubí praskne.

K ochraně potrubí proti zamrznutí se nejvíce používají samoregulační topné kabely, které se pomocí AL pásky přilepí na trubku a zaizolují se tepelnou izolací. Tak jednoduché to je. Aby to však fungovalo jak má, je potřeba správně navrhnout výkon topného kabelu. Pro výpočet tepelné ztráty potrubí je nutné zadat světlost potrubí, teplotu na jakou se má potrubí ohřívat a tloušťku tepelné izolace, jaká bude použita. Z těchto údajů vypočteme, jaký je potřeba instalovat výkon na jeden metr potrubí. Nejčastěji se pro běžné potrubní trasy požívají výkony topných kabelů od 10 W/m - 23W/m. Při návrhu topných kabelů hraje významnou roli délka potrubí. Samoregulační topné kabely mají oproti odporovým topným kabelům tzn.rozběhový proud, který může být krátkodobě i o více než 100% vyšší než jsou jmenovité hodnoty při provozu. S tímto je třeba počítat při návrhu jištění.

Mnoho lidí se dotazuje, jestli je potřeba použít nějakou regulaci. Teoreticky ne, topnému kabelu je to jedno, ale vám asi nebude jedno, když topné kabely budou odebírat proud i v případě, kdy to není potřeba. Doporučuje se použít regulační prvek, který sepne topné kabely při poklesu venkovní teploty pod 0°C.

V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Děkujeme a těšíme se na vaše dotazy.
Team společnosti ELMATERM s.r.o.


Elmaterm s.r.o.
logo Elmaterm s.r.o.

Instalujeme tepelná čerpadla, klimatizace a fotovoltaické elektrárny včetně nabíjecích stanic pro elektromobily. Dále dodáváme samoregulační topné kabely a topné rohože. Instalujeme vytápění okapů a střech, dále ohřev potrubí a venkovních ploch proti ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.