logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Test digestoří 2019

Digestoř může být v kuchyni nedocenitelný pomocník, ilustrační obrázek redakce TZB-info
Digestoř může být v kuchyni nedocenitelný pomocník, ilustrační obrázek redakce TZB-info

V časopise dTest 1/2019 byl publikován test digestoří. Testovány byly nejjednodušší digestoře za tisícovku, ale i čtyři mnohonásobně dražší svislé zabudované digestoře.

Reklama

Redakce časopisu dTest provedla další testy kuchyňských digestoří:
Nejjednodušší digestoř si můžete pořídit už za tisícovku. Zbaví vás ale skutečně mastnoty, vlhkosti a pachů při vaření? Náš test 11 podvěsných modelů ukázal, že v této kategorii zázraky čekat nemůžete. Kromě toho jsme do laboratoře poslali i čtyři mnohonásobně dražší svislé zabudované digestoře – a musíme říci, že tak špatné výsledky jsme skutečně nečekali.

V testech digestoří se ověřují základní úkoly: zejména odstranění vlhkosti, mastnoty a zápachů z vaření. Kromě toho měříme i jejich hlučnost a hodnotíme obsluhu či řemeslné zpracování přístrojů.

Jak vybrat digestoř

Vybírat můžete mezi čtyřmi typy digestoří neboli odsavačů par:
  • Klasické komínové bývají zajímavým designovým kouskem kuchyně a výrobci a prodejci jsou tou nejvíce doporučovanou variantou. Jsou totiž napojeny na potrubí vyvedené mimo kuchyň (například do větrací šachty, do komínu nebo přímo ven z objektu), což je z pohledu funkčnosti ta nejefektivnější varianta.
  • Někteří však dají přednost vestavným modelům, jejichž odtahové potrubí se dá zabudovat do horní řady skříněk kuchyňské linky a nenarušuje tak vzhled kuchyně.
  • Podvěsné modely se stejně jako vestavné umísťují pod horní skříňky kuchyňské linky, ale fungují pouze v režimu recirkulace vzduchu, ve kterém nasávaný vzduch filtrují přes filtr s aktivním uhlím a pachový filtr a poté ho vracejí zpět do místnosti.
  • Posledním typem jsou ostrůvkové digestoře, které se využívají v kuchyních s varnou plochou umístěnou uprostřed místnosti. Není tedy součástí kuchyňské linky. Odtahové potrubí tak nelze vést do zdi, ale musí být vedeno stropem.

Komínové, vestavné a ostrůvkové digestoře využívají režim přímého odtahu vzduchu mimo objekt, podvěsné modely ho v režimu recirkulace vracejí zpět do místnosti. Ze srovnání dvou systémů vychází lépe přímý odtah vzduchu. Je efektivnější a odpadá při něm nutnost používat a měnit pachové a uhlíkové filtry. Mění se zpravidla jednou za šest měsíců, ale důležité samozřejmě je, jak často a co vaříte. Uhlíkový filtr navíc snižuje výkon odsávání, někdy až o 20 %.

Výkon

Naše testy však ukázaly, že výkon není tou jedinou vlastností, která se podepisuje na schopnosti odsávání par. V testovací místnosti s objemem vzduchu cca 22 m3 dosahovaly stejných výsledků modely s výkonem 350 i 600 m3/h. Velmi důležitá je totiž i samotná konstrukce digestoře – například pozice filtrů, jejich celková plocha, vnitřní vedení vzduchu, hloubka digestoře a samozřejmě provedení odtahu.

Velikost, hlučnost a osvětlení

Velikost varné plochy je většinou 60 centimetrů a tomu odpovídá i velikost, respektive šířka digestoře. Někdy však můžete narazit na doporučení, že pro lepší odsávání byste měli pořídit širší digestoř, například 90 centimetrů. Ani tato skutečnost se však v našem testu nepotvrdila.

Hlučnost digestoře je obzvlášť důležitá v případě, kdy je kuchyň spojená s obytnou částí. Při těchto dispozicích doporučujeme, aby hlučnost na nejvyšší rychlostní stupeň nebyla vyšší než 60 decibelů, protože to je hladina hluku běžného rozhovoru, který je například při sledování televize už poměrně rušivým elementem. Lepší jsou však hodnoty kolem 55 decibelů.

Při výběru digestoře neopomeňte další důležitý prvek, kterým je osvětlení. Ujistěte se, že žárovky jsou nasměrovány kolmo na pracovní plochu a nejsou utopeny uvnitř digestoře. Na kvalitě osvětlení se odráží také materiál, ze kterého je zhotoven kryt osvětlení. Pokud není čirý, ale z matného plastu, snižuje to intenzitu i jas

.

Publikováno s laskavým svolením redakce časopisu dTest. Celý text Jak vybrat digestoř a testy



 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.