logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výměna radiátorů v bytě, domě - krok za krokem

S výměnou starého topení za nová otopná tělesa je spojeno množství otázek a hledání vhodného řešení. Proto jsme se rozhodli sestavit seznam kroků, které vám mohou pomoci při výměně radiátorů.

Reklama



KROK 1: Zmapování současného stavu topné soustavy

Na začátku je dobré zjistit co nejvíce informací o stavu, v jakém se vaše otopná soustava nachází. Dále o zateplení domu či bytu, rozvodech, ventilech a jakou topnou soustavu máte. Berte v úvahu také teplotní spád. V případě, že je nutná oprava nebo výměna topení, zvažte v jakém rozsahu. Je třeba vyměnit celý otopný systém včetně trubek, kotel nebo jen radiátory? Při rozhodování je dobré zohlednit jak praktické, tak ekonomické hledisko.

KROK 2: Cílový stav

Po shromáždění informací a rozhodnutí, že budete radiátory nebo celé topení měnit si vytvořte představu výsledného stavu. Ujasněte si, čím chcete staré radiátory nahradit. Máte mnoho možností: radiátory vertikální, horizontální, pod okno, hranaté, skleněné, nerezové, barevné, topná tělesa se zrcadlem atd.

KROK 3: Výběr nového radiátoru
  • Podle rozměrů - stanovte si maximální rozměry radiátoru – výšku, šířku, případně hloubku topného tělesa
  • Podle výkonu - zjistěte výkon starého radiátoru
  • Podle typu ohřevu – vodní, elektrický, kombinovaný
  • Podle připojení - zjistěte jaké má radiátor připojení a připojovací rozteč
  • Podle materiálu - ocel, nerez, chrom, hliník, litina,...
  • Podle designu a barvy - radiátory již nemusí být jen bílé. Můžete si vybírat jakoukoliv barvu z RAL vzorníku či zvolit potisk.
KROK 4: Konzultace s instalatérem

Zkonzultujte svůj výběr a výměnu radiátorů s instalatérem nebo montážní firmou, která vám radiátory zároveň namontuje. Vyberte si instalatéra nebo topenáře na základě referencí nebo doporučení.

KROK 5: Výběr příslušenství

Myslete také na výběr termostatického setu nebo ventilu. Zvolte vhodný typ ventilu k vašemu radiátoru. Termostatické sety mohou ušetřit až 10 % energie potřebné na vytápění.

KROK 6: Dodací doba radiátorů

Ověřte si dodací dobu radiátorů, ne všechny radiátory jsou k dispozici ihned.

KROK 7: Kontrola a montáž

Ihned po dodání svůj radiátor zkontrolujte. Případné nedostatky je lepší vyřešit ihned. Montáž a zapojení radiátoru je lepší svěřit do rukou odborníkům než pouštět se do toho svépomocí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.