logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zásobníky zemního plynu v Česku jsou téměř plné

Zásobníky zemního plynu jsou v Česku plné z 97 procent. Zcela zaplněné by měly být během několika příštích dní. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy Českého plynárenského svazu (ČPS).

Reklama

Plyn se v ČR uskladňuje v osmi podzemních zásobnících, které stačí na pokrytí minimálně třetiny běžné roční spotřeby celé republiky. Ta v Česku přesahuje osm miliard metrů krychlových.

Plné zásobníky, které v tuzemsku téměř výlučně patří firmám RWE Gas Storage a MND Gas Storage, mají podle plynařů pomoci mimo jiné v případě politických konfliktů, kdy by dodavatel plynu omezil nebo zcela zastavil dodávky. To nyní nejvíce hrozí kvůli rusko-ukrajinské krizi. Energetický regulační úřad v srpnu informoval, že chce zásoby obchodníků s plynem kontrolovat.

"V současné době máme zásobníky zemního plynu naplněny už téměř na 100 procent, o měsíc dříve než bývá obvyklé," řekl předseda Českého plynárenského svazu Miloslav Zaur. Podle něj jsou proto plynárenské společnosti připraveny v zimě plynule plynem zásobovat domácnosti i firmy. "Jsme dnes připraveni i na případné problémy s dodávkami zemního plynu Centrálním koridorem z Ukrajiny do Evropy," dodal Zaur.

Podle plynařů je podobná situace jako v Česku i ve zbytku Evropy. "Členské země EU mají v tomto období uskladněno v zásobnících nejvíce plynu v celé své historii," uvedl ČPS. ČPS je sdružení firem a odborníků působících v plynárenství a souvisejících oborech. Sdružuje asi 100 odborných sdružení a firem působících v plynárenství. Podle svazu se Česká republika řadí podílem své skladovací kapacity na roční spotřebě plynu mezi evropskou špičku.

Zaplněnost zásobníků zemního plynu v ČR:
SpolečnostMístoSoučasný stav / mil. m3
RWE Gas StorageDolní Dunajovice, Háje, Štramberk, Lobodice, Třanovice a Tvrdonice2 696
MND Gas StorageUhřice, Uhřice Jih235
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.