logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Smrtelné úrazy v logistice: nejčastěji se stávají řidičům ve věku nad 50 let

Nejčastější smrtelné pracovní úrazy se v oboru logistiky stávají na pozemních komunikacích.

Reklama

V roce 2016 se stalo v ČR celkem 104 smrtelných pracovních úrazů
V roce 2016 se stalo v ČR celkem 104 smrtelných pracovních úrazů

Nejvíce jich připadne na zaměstnance ve věkové kategorii 51–60 let. „Z hlediska četnosti je nejhorší měsíce červenec, srpen a září, z dnů pak pondělí kolem 10 hodiny,“ říká k výsledkům nového průzkumu Petr Kaňka z poradenské společnosti Bureau Veritas, konzultant pro bezpečnost práce.

Speciální programy pro profesionální řidiče snižují nehodovost

„V praxi existuje speciální vzdělávací nástroj určený pro zvyšování bezpečnosti dopravy, jde o Drivers asssessment neboli hodnocení řidičských schopností v reálném provozu. Z průzkumu vyplývá, že tento program dokáže snížit nehodovost u testované skupiny řidičů nákladních vozů o 10 %, u proškolených řidičů osobních vozů klesla nehodovost o polovinu,“ ukazuje Petr Kaňka výsledky sedmiletého šetření, které bylo realizováno na vzorku 3 tisíc aut.

Jak programy vypadají v praxi

A jak programy vypadají v praxi? „Zkušený lektor autoškoly projede s řidičem předem připravenou trasu a po 40 minutách mu dá zpětnou vazbu ohledně chyb a incidentů, kterých se šofér vědomě či nevědomě dopustil. Těm, kteří patří k deseti procentům nejvíce chybujících řidičů, pak lektor doporučí další komentovanou jízdu, během které jim bude sdělovat a opravovat chyby v reálném čase. Tato nezávislá a okamžitá zpětná vazba dokáže opravit to, co se řidiči špatně naučili v autoškole nebo když nezaznamenali například změny zákona o provozu na pozemních komunikacích.“

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.