logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nový směr v řešení prosvětlení vnitřních prostorů denním světlem

Nová produktová řada bodových světlíků Acustico aktivně splňuje kritéria pro optimální prosvětlení vnitřních prostorů skrz ploché střechy, umožňuje různorodé možnosti denního větrání a optimalizuje požadavky požární bezpečnosti staveb.

Reklama


 

Firma Eberspächer Tageslichttechnik GmbH se sídlem v Rakousku vyvíjí neustále pro svoje dceřiné firmy v České a Slovenské republice, Maďarsku, Švýcarsku a Německu nové výrobky orientované na praktickou potřebu trhu. Pro současný požadavek na snižování energetické náročnosti budov byla vyvinutá produktová řada typu Acustico, která aktivně splňuje kritéria pro optimální prosvětlení vnitřních prostorů skrz ploché střechy, umožňuje různorodé možnosti denního větrání a optimalizuje požadavky požární bezpečnosti staveb.

Nová generace bodových světlíků Acustico konstrukčně sestává z kopule s izolačním zasklením s možností integrování dvou nebo i tří vrstev izolačních skel. V kombinaci s obloukovou předsazenou vrstvou a horizontálně osazeného izolačního třívrstvého zasklení se dosáhne koeficientu prostupu tepla U = 0,6 W/m2.K! Toto provedení je vhodné také pro pasivní domy.

Zasklení je osazeno v plastovém rámu s přerušeným tepelným mostem a s možností tepelné roztažnosti všemi směry. Tento plastový rám je integrovaný v hliníkovém krycím rámu po obvodu, bez vrtaných otvorů pro upevnění, čímž je vyloučena možnost zatékání v místech upevnění kopule na podsadu. Systémové řešení utěsnění mezi kopulí a podsadou je provedeno třívrstvým gumovým těsněním se dvěma vzduchovými komorami, které zabezpečují vynikající tepelně technické vlastnosti. Hliníkový krycí rám plní kromě pevnostní funkce také požárně bezpečnostní ochrannou funkci pro zamezení vzniku sekundárního požáru z vnitřního prostoru na střechu.

Pro naplnění architektonických vizí a technické náročnosti byl vyvinutý výrobek typu Acustico R8, který se svojí kruhovou podsadou z dvouvrstvého sklolaminátu se zateplením meziprostoru od 2 do 8 cm a osmihranným provedením kopule s hliníkovým rámem, do kterého je osazeno izolační dvou a nebo trojsklo, splňuje optické požadavky na kruhové provedení a všechny estetické požadavky architektů (obr. 1). V kombinaci s vnější předsazenou polykarbonátovou vrstvou jsou vylepšeny stavebně fyzikální vlastnosti výrobku a je zabezpečen samočistící efekt. Pro rozšíření palety tvarových provedení světlíků Acustico je k dispozici alternativa s osmihranným jehlanem s výše uvedenou skladbou.

Obr. 1
Obr. 1
Obr. 2
Obr. 2

Výrobková řada Acustico plně zabezpečuje také normativní požadavky k zamezení vzniku kondenzátu na vnitřní straně zasklení. Při normových hodnotách teplot −12 °C vnější teplota / +20 °C vnitřní teplota a relativní vlhkosti vzduchu (cca 55 %) zůstává teplota vnitřní strany výrobku také v kritických „rohových“ místech na hodnotě +11 °C, čímž je zamezeno vzniku kondenzátu (obr. 2).

Podrobnější informace o jednotlivých výrobcích, případně při potřebě návrhu řešení pro konkrétní stavební projekt nás můžete kontaktovat e-mailem nebo telefonicky:

E-mail: info@etag.cz, skoupil@etag.cz, hajek@etag.cz, toma@etag.cz
Telefon: +420 545 234 021
www.etag.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.