logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ceny tepla z tepláren rostou

Rekonstrukce kotelny 550 kW, kotle Varmax 275 s regulaci Siemens s dálkovým dohledem. Realizace a foto Tep Jablonec s. r. o.
Rekonstrukce kotelny 550 kW, kotle Varmax 275 s regulaci Siemens s dálkovým dohledem. Realizace a foto Tep Jablonec s. r. o.

Odborníci na konferenci Rekonstrukce bytových domů, jejíž 2. ročník TZB-info pořádalo v listopadu, se shodli, že většina bytových domů by mohla pořídit teplo levněji než z centralizované městské sítě. K problematice citoval vyjádření kolegů Ing. Hodbodě a Ing. Strakové i týdeník EURO.

Reklama

Dodávky tepelné energie z velkých uhelných zdrojů zdražují.

Ve většině měst se lidem vyplatí uvažovat o odpojení. V praxi to však není snadný krok, napsal v článku Zahřeje, ale prodraží se. Velké teplárny ztratily cenovou výhodu týdeník EURO.
Přichází čas tázat se, zda teplárenství založené na uhlí není zralé k útlumu. Aktuální srovnání cen tepla ukazuje, že hnědé uhlí už dávno není zárukou nízkých cen. Mezi města s nejvýhodnějšími cenami pro vytápění bytových domů dnes patří Prostějov s plynovými kotelnami a Třebíč vytápěná hlavně biomasou. Naopak na uhlí založené vytápění Prahy, Tábora či Karlových Varů dnes patří k těm nejdražším, píše v článku EURO.
Podle odhadu Teplárenského sdružení ČR začíná zóna nepřijatelnosti, která lidi a firmy motivuje k odpojení se od sítě, zhruba od 650 Kč/GJ spotřebovaného tepla výše. Přísnější limity na množství vypouštěných škodlivin, zdražující emisní povolenky i mírné zimy dál cenu tepla ve velkých soustavách prodražují. Dříve nebo později padne i ve vašem městě otázka: má smysl ještě pokračovat?

„U ekonomicky dobře podchycených a technicky správně realizovaných plynových kotelen se návratnost může pohybovat okolo pouhých čtyř let. Řada odběratelů tepla dělá chybu tím, že volí zbytečně velkou odběrovou rezervu. Lze se setkat s případy, kdy se vhodnou změnou smluvních podmínek podařilo dostat z cen za teplo přes 700 Kč/GJ pod hranici 600 Kč/GJ,“ cituje EURO Ing. Josefa Hodbodě, vedoucího redaktora vytápění TZB-info.cz.

Navzdory výše řečenému je zatím výskyt odpojení se od teplárenské sítě poměrně nízký. V minulých letech se rozšířil v Liberci a Jablonci nad Nisou, ale pohár trpělivosti přetekl až ve chvíli, kdy ceny tepla přesáhly 650 Kč/GJ včetně DPH.
„Do ekonomického vyhodnocení vstupují náklady na odpojení, které jsou vždy hrazeny subjektem, který se odpojuje. Někdy právě výše těchto nákladů výrazně ovlivní celkové ekonomické vyhodnocení investice do vlastní plynové kotelny,“ cituje EURO Ing. Renatu Strakovou, specialistku pro energetickou náročnost budov portálu TZB-info.cz.

Návratnost investice do plynové kotelny - poznatky z praxe

Přednáška z konference Rekonstrukce TZB v bytových domech 2017, kterou pořádal portál TZB-info. Přednáší Tomáš Vele z firmy TEP Jablonec. Představil statistiky z měření, kdy průměrná cena za provoz plynové kotelny o výkonu 150 kW, při průměrně 795 GJ vyrobené energie na ohřev teplé vody a na vytápění, byla 276 tis. Kč/rok, oproti CZT 470 tis. Kč/rok.

Rekonstrukce kotelny 150 kW, kotle Geminox THRs 10-50s s regulaci Siemens s dálkovým dohledem v objekto OSSZ Jablonec nad Nisou. Realizace Tep Jablonec s. r. o. Včetně projektové dokumentace.

Rekonstrukce kotelny 550 kW, kotle Varmax 275 s regulaci Siemens s dálkovým dohledem. Realizace Tep Jablonec s. r. o.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.