logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Proč se vyplatí vytápět dřevní peletou – rozhovor s předsedou českých peletářů

Dřevní peleta patří k domácím, cenově dostupným palivům. Na jejich kvalitu i udržitelnost výroby dohlíží přísný certifikační program. Dostupnost tohoto paliva garantují výrobní kapacity domácích peletáren.

Reklama

Vladimír Stupavský, v rozhovoru pro TZB-info, na téma proč se vyplatí vytápět dřevní peletou. Rozhovor se přehraje po spuštění videa.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Klastr Česká peleta je nezisková organizace, jejímž hlavním cílem je podpora a propagace vytápění peletami, briketami a dřevem v České republice. Je členem Evropské rady pro pelety EPC a spravuje v ČR certifikační systém ENplus®, který garantuje vysokou kvalitu a udržitelnost výroby dřevních pelet uváděných na trh. Členy Klastru jsou všichni ti, kteří mají u nás co do činění s dřevěnými palivy, jako jsou pelety nebo brikety, a s kotli a kamny na jejich spalování.

Předseda Klastru Ing. Vladimír Stupavský v rozhovoru rozebírá důvody krátkodobého enormního nárůstu cen a ztížené dostupnosti dřevních paliv na podzim 2022. V současnosti se ceny těchto paliv vrátily na úroveň, na které byly v polovině roku 2022, a již se nepředpokládá jejich výrazný nárůst. V rozhovoru se dozvíme, proč je výhodné zvolit si vytápění dřevní peletou, jak je kontrolována kvalita pelet uváděných na trh prostřednictvím certifikačního programu ENplus, či jak přísně je dohlíženo na udržitelnost výroby dřevních paliv u nás.

Výrobní kapacity českých peletáren několikanásobně překračují současnou poptávku po peletách na domácím trhu, z tohoto důvodu je většina u nás vyrobených pelet vyvážena do zahraničí. Tento trend se v dohledné budoucnosti pravděpodobně nezmění i díky tomu, že byla dřevní paliva v rámci „konsolidačního balíčku“ přesunuta ze snížené sazby DPH do sazby nejvyšší, tedy 21 %. Nicméně i po tomto administrativním zásahu bude patřit spalování dřevních paliv v moderních kotlích a kamnech k nejdostupnějším a ekonomicky nejvýhodnějším způsobům vytápění domácností.

Přečtěte si také Češi si více cení lokálního původu paliva, hlásí peletárny. Letos vyrobily 182 tisíc tun pelet Přečíst článek
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.