logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Domácí vodárna Grundfos SCALA2 – stálý tlak vody za všech okolností

Nízký nebo kolísavý tlak vody je častým a nepříjemným jevem v obytných domech. Nízký tlak je způsoben kolísáním tlaku v síti anebo otevřením více vodovodních kohoutků najednou. Slabý proud vody ve sprše a v kohoutích nebo nepříjemné výkyvy teploty vody vedou k výraznému snížení pohodlí obyvatelů domu. Řešením může být použití domácí vodárny.

Typická domácí vodárna se většinou skládá z čerpadla, tlakové nádoby, tlakového spínače a dalších komponentů, které se dodávají jako celek (smontované zařízení). Velkou nevýhodou těchto vodáren je, že jsou prostorově náročné a často se jim nedaří dosáhnout nároků na komfort, který od domácích vodáren uživatelé očekávají.

Grundfos uvedl na trh novinku SCALA2, domácí vodárnu s integrovanou tlakovou nádobou, motorem s elektronickou regulací, snímačem tlaku a zpětným ventilem jako jedno kompaktní zařízení.

Scala2 může být použita v těchto aplikacích:

  • Čerpání vody ze studní a mělkých vrtů o hloubce až 8m
  • Posílení tlaku z vodovodního řadu
  • Čerpání vody ze sběrných nádrží

Klíčem k úspěchu je inteligentní řízení čerpadla a schopnost udržovat konstantní tlak.

SCALA2 poskytuje uživatelům konstantní tlak v každém odběrovém místě bez ohledu na vstupní tlak, způsob instalace a počet otevřených kohoutků. To znamená konstantní tlak, i když se současně sprchujete, umýváte nádobí a zavlažujete trávník na zahradě. Díky udržování konstantního tlaku vodárna také zabraňuje prudkým změnám teploty vody způsobené kolísajícím tlakem.

Jak to celé funguje?

SCALA2 je vybavena integrovaným snímačem tlaku, který měří tlak vody na výstupu. Tento snímač vyšle signál řídícímu prvku čerpadla, který následně porovná naměřený tlak vody s tlakem nastaveným. V případě, že je mezi těmito dvěma hodnotami rozdíl, řídicí jednotka čerpadla dá informaci frekvenčnímu měniči, který zvýší nebo sníží otáčky čerpadla a tím i tlak vody v soustavě. Vše se odehraje tak rychle, že uživatelé změnu tlaku vůbec nepocítí.

Tichý provoz

Předností domácí vodárny SCALA2 je její tichý provoz. Když domácí vodárnu SCALA2 porovnáme s dalšími spotřebiči nebo aktivitami, se kterými se v běžném životě setkáváme, tak s hlučností 47dB při běžném provozu je SCALA2 tichá jako například moderní myčka nádobí a tím se řadí mezi nejtišší vodárny ve své třídě.

Hlučnost provozu snižuje motor s permanentním magnetem, který je chlazený čerpanou kapalinou, a proto není potřeba chlazení ventilátorem. Díky inteligentnímu řízení čerpadla SCALA2 nikdy neběží v běžném provozu na plné otáčky. Plášť z robustního hliníkového odlitku navíc tlumí hluk a udržuje vibrace na minimu.

Kompaktní provedení s malými nároky na prostor

Díky kompaktnímu provedením je vodárna předurčena pro snadnou instalaci a jednoduché nastavení. Veškeré součásti jsou integrovány do jednoho celku včetně tlakové nádoby a zpětného ventilu. Díky krytí IP X4D je vhodná i pro venkovní instalaci. Není nutno zavodňovat sací potrubí, stačí pouze doplnit plnící zátkou 1,7l vody do čerpadla.

Systém zapojit a čerpat znamená, že čerpadlo se po zapojení do sítě automaticky spustí a dodává do systému přednastavený tlak 3 bary bez ohledu na vstupní tlak a počet odběrných míst. Přes ovládací panel na čerpadle lze jednoduše nastavit požadované parametry.


Funkce – vnější vybavení

  • Velká plnící zátka umožňuje velmi snadné zavodnění čerpadla a vyčištění zpětného ventilu
  • Flexibilní přípojky usnadňují připojení potrubí a zamezují přenášení pnutí od potrubí na čerpadlo
  • Vypouštěcí zátka usnadňuje údržbu čerpadla, servis a jeho zazimování
  • 4 montážní otvory k upevnění čerpadla k podložce
  • Filtr je umístěn ve spodní části a zamezuje vniku nečistot do čerpadla a umožňuje odvádět případný únik kapaliny přes ucpávku. Lze jej snadno odstranit a vyčistit
  • Ventilační otvory pro odvětrání svorkovnice, které zabraňují kondenzaci vody
  • Kabel délky 2m se zástrčkou pro snadné připojení do sítě

Funkce - vnitřní vybavení

  • Přehledný a jednoduchý ovládací panel
  • Integrovaná regulace otáček, díky které si čerpadlo přizpůsobí parametry podle skutečné potřeby
  • Vestavěný tlakový snímač, který neustále kontroluje tlak na výtlaku a udržuje ho konstantní
  • Hliníkový plášť snižuje vibrace vodárny
  • Zpětná klapka integrovaná jak na sací, tak i na výtlačnou stranu. Zpětnou klapku na sací straně lze vymontovat
  • Čerpadlo je samonasávací
  • Díky integrované tlakové nádobě o objemu 0,65l čerpadlo nemusí spínat tak často v případě například malých úniků v instalaci.
  • Vodou chlazený motor s permanentním magnetem, energeticky nenáročný a tichý provoz díky absenci ventilátoru

Integrovaná ochrana pro vyšší spolehlivost

Pro zajištění bezproblémového a spolehlivého provozu je vodárna SCALA2 také vybavena celou řadou ochranných funkcí:

  • Ochrana chodu nasucho – pokud v čerpadle není voda, čerpadlo se automaticky zastaví dříve, než dojde k jeho poškození.
  • Poruchové hlášení při cyklování – pokud dochází k častému zastavení a spuštění čerpadla nebo cyklování, zřejmě dochází někde v systému k úniku vody. Tento jev SCALA vyhodnotí a na ovládacím panelu se rozsvítí kontrolka značící cyklování.
  • V případě problémů v systému, zablokování čerpadla, netěsného systému nebo nedostatku vody v systému, je čerpadlo zastaveno a po určité době opět v pravidelných intervalech spouštěno dokud není problém vyřešen.

Kontrolní panel domácí vodárny SCALA2


Tlak na výstupu


Ukazatel tlaku ukazuje požadovaný tlak na výstupu od 1,5 až do 5,5 baru v intervalech 0,5 baru v různých aplikacích. Z obrázku výše lze zjistit maximální možný tlak pro různé aplikace:

  • v případě sání z mělké studny nebo vrtu uživatel využije první tři diody 1,5 až 3,5 baru
  • v případě čerpadla pod nátokem může uživatel využít využít první 4 diody, tlak v rozmezí od 1,5 až do 4,5 baru
  • jako posilovací stanice - pokud je požadovaný tlak na výstupu 5 barů musí být minimální tlak na sání 1 bar (nastavení od 4,5 – 5,5 baru vyžaduje minimální pozitivní tlak na sání menší o 4 bary)

Domácí vodárna SCALA2 je k dispozici v jedné typové velikosti, která uspokojí potřeby majitelů většiny rodinných domů a obyvatelů obytných domů až se třemi podlažími a poskytne jim maximální pohodlí s minimálními náklady. Na vodárnu SCALA2 poskytuje Grundfos prodlouženou 5ti letou záruku. Za zvýhodněných podmínek ji lze zakoupit v Grundfos Akci 2018 u smluvních obchodních partnerů Grundfos.

Technické údaje ke SCALA.

Další informace zde.



Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.
logo Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.

Roční produkce více než 16 milionů kusů čerpadel činí ze společnosti Grundfos jednoho z předních výrobců čerpací techniky. Grundfos se dlouhodobě zaměřuje na vývoj energeticky úsporných a účinných čerpadel. Součástí výrobního sortimentu jsou čerpadla ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.