logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

ALFA 95 UPPER – nová řada účinných a tichých VZT jednotek s horním připojením

Firma 2VV představuje svoji novinku – rekuperační jednotky s deskovým rekuperátorem ve stojatém provedení s horním připojením.

Nová řada ALFA 95 UPPER s vysoce účinným deskovým rekuperačním výměníkem nabízí 4 velikosti s nominálním průtokem 1500–4700 m3/h při dispozičním tlaku 250–320 Pa.

Jednotky ALFA 95 UPPER, charakteristické pro svůj typický 2VV bílo-černý design, jsou navrženy pro provoz ve vnitřním prostředí při okolní teplotě v rozmezí −20 °C až +60 °C. Vyznačují se bezrámovou konstrukcí ze sendvičových panelů s minerální vatou o tloušťce 50 mm. Velikosti 150 a 220 jsou dostupné v monoblokovém provedení, zatímco velikosti 320 a 470 jsou modulové konstrukce, aby byla zajištěna snadná manipulace a transport. Samozřejmostí je kvalitní dílenské zpracování se zaměřením na těsnost a tichost provozu. Klíčovou vlastností jednotek ALFA 95 UPPER je jejich schopnost projít standardními interiérovými dveřmi. Každou jednotku, ať už jako monoblok či jednotlivé moduly větších velikostí, lze snadno transportovat skrze dveře o šířce 90 cm.

ALFA 95 UPPER – průchod dveřmi
ALFA 95 UPPER – průchod dveřmi

Přívod a odvod vzduchu jednotky je vybaven radiálními nezávisle řízenými EC ventilátory s dozadu zahnutými lopatkami, které se vyznačují energetickou účinností a tichým provozem. Hrdla ventilátorů jsou již z výroby osazeny tlakovými snímači, které měří průtok a umožňují provoz jednotky v CAV režimu. Tlakový snímač je standardně umístěn i na výtlaku z jednotky do přívodního potrubí k zajištění konstantního tlaku v potrubí při režimu VAV.

Dle preferencí zákazníka může být jednotka vybavena buď hliníkovým, nebo entalpickým diagonálním deskovým rekuperačním výměníkem. Tyto výměníky zajišťují efektivní rekuperaci tepla, přičemž entalpická verze navíc zajišťuje regeneraci vlhkosti. Oba typy výměníků jsou certifikovány podle standardů EUROVENT. Nedílnou součástí každého výměníku je obtoková (by-passová) klapka s integrovaným servopohonem, který umožňuje plynulé řízení 0–10 V.

Při procesu zpětného získávání tepla dochází k ochlazování vzduchu, což vede ke kondenzaci vlhkosti. V zimním období kondenzuje vlhkost na odvodní větvi (EHA), v letním období, pokud je interiér klimatizován, může docházet ke kondenzaci na straně přívodu do jednotky (SUP). Pro oba případy je ALFA 95 UPPER vybavena kondenzační vanou, která je umístěna jak na větvi odvodní, tak na větvi přívodní a zajišťuje tak bezpečný odvod kondenzátu mimo jednotku. Jednotka je připravena na instalaci čerpadla pro odvod kondenzátu.

Vzduchové filtry hrají klíčovou roli v udržování kvality vzduchu ve vnitřním prostředí. Jednotka ALFA 95 UPPER je vybavena filtry typu „MiniPleat“, které jsou navrženy pro maximální účinnost a minimální tlakovou ztrátu. Díky své unikátní konstrukci s mnoha malými záhyby (pleaty) poskytují větší filtrační plochu. To vede k vyššímu zachytávání částic, delší životnosti filtrů a nižšímu odporu vůči průchodu vzduchu – tedy nižší tlakové ztrátě. Na přívodu do jednotky je použit MiniPleat filtr s filtrační třídou ePM1 50% (F7 dle EN779). V případě zvýšené prašnosti exteriéru doporučujeme použít dodatečný předfiltr Coarse 60% (G4 dle EN779), který prodlouží životnost samotného přívodního filtru. Odvodní filtr je MiniPleat s filtrační třídou ePM10 50% (M5 dle EN779).

Standardní výbavou jednotky jsou tlakové snímače pro monitorování stavu zanesení filtrů. Upozornění na míru zanesení a nutnost výměny filtrů se zobrazuje na displeji ovladače. V případě, že jsou v jednotce použity filtry jiné filtrační třídy, než se kterou byla jednotka dodána, nabízí řídicí systém jednotky funkci „Kalibrace filtrů“, která vytvoří přesnou křivku pro vyhodnocení zanesení filtrů, dle nových filtrů – jejich filtrační třídy.

Elektrický předehřev je důležitou součástí protimrazové ochrany jednotky ALFA 95 UPPER, přičemž topný výkon předehřevu je plynule regulován a vždy je použit pouze takový topný výkon, který je nezbytný pro zajištění provozu jednotky v daných teplotních podmínkách. Při maximálním výkonu lze jednotku provozovat bez omezení průtoku vzduchu až do −20 °C (jednotka bez předehřevu do −5 °C). Uvedené teplotní limity jsou závislé na vlhkosti a teplotě vnitřního i venkovního vzduchu.

Podle preference zákazníka může být jednotka ALFA 95 UPPER vybavena dalšími typy ohřívačů. Elektrický ohřev je zajištěn drátkovými tělesy, která jsou vybavena bezpečnostními a spínacími prvky. Vodní ohřev je realizován jednořadým výměníkem. Kombinace vodního ohřevu a chlazení je řešena čtyřtrubkovým systémem, tedy že v jednotce jsou zabudovány dva vodní výměníky, jednořadý na topení a třířadý na chlazení. Vodní výměníky jsou vždy osazeny teplotním čidlem zajišťující protimrazovou ochranu. Do standardní nabídky patří i varianta s přímým výparníkem.

ALFA 95 UPPER je vybavena komplexním a plně zapojeným řídicím systémem AirGENIO, jehož nedílnou součástí je 7" dotykový ovladač a 10m propojovací UTP kabel. Všechny jističe motorů a regulace jsou integrovány ve skříni regulace, tlakové hadičky, kabely, svorkovnice a propojovací konektory jsou číselně značeny, vše s cílem zajistit snadnou instalaci, servis a údržbu.

Řídicí systém AirGENIO je navržen tak, aby poskytoval maximální pohodlí a efektivitu při ovládání vzduchotechnických jednotek ALFA 95 UPPER. Jednotka řídí vzduchový průtok řízením EC ventilátorů přes PWM signál s amplitudou 10 V. Systém nabízí volbu řízení dle teploty vzduchu v přívodním (SUP) kanále, v odvodním (ETA) kanále nebo dle teploty v prostoru. Volitelné jsou větrací režimy – CAV dle konstantního průtoku, VAV dle proměnného průtoku nebo DCV na základě požadavků na kvalitu vzduchu. Zvolený hlavní větrací režim je doplněn o režimy: Free-cooling a BOOST, časovač a FIRE režim, který umožňuje nastavení větracího režimu pro případ požáru. Vzdálené řízení je možné prostřednictvím cloudového řešení AirGENIO CLOUD nebo BMS s nabídkou síťových protokolů ModBUS RTU, TCP a BACnet.

Nová řada jednotek ALFA 95 UPPER je navržena a vyrobena tak, aby splňovala přísná kritéria ke snižování energetické náročnosti budov a jejich udržitelnosti. Velmi pozitivně ovlivňuje energetickou (ne)spotřebu, zkvalitňuje vnitřní ovzduší a komfort obyvatel.

Nominální průtok: 1500–4700 m3/h
SPI ≤ 1,9 kW/(m3/s) při nominálním průtoku
Projde dveřmi o šířce 90 cm
Pravé / Levé provedení
AirGENIO regulace / AirGENIO CLOUD

ALFA 95 UPPER – souhrnný přehled průtoku
ALFA 95 UPPER – souhrnný přehled průtoku
Logo 2VV, MULTI VAC

2VV s.r.o.
logo 2VV s.r.o.

Společnost 2VV je českým výrobcem široké škály vzduchových clon, větracích a rekuperačních jednotek, vytápěcích jednotek, ohřívačů a čističek vzduchu. V současné době se společnost 2VV řadí mezi významné evropské výrobce nejen pro komerční, ale ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.