logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Vzorový návrh kompaktního systému větrání s rekuperací tepla do bytu v bytovém domě

Díky energetickým rekonstrukcím a zpřísňování stavebních předpisů pro novostavby dochází k zesílené izolaci vnějších stěn bytových domů, okna a dveře jsou stále vzduchotěsnější. To sice pomáhá při úsporách tepelné energie, činí však nepostradatelným systém řízeného větrání, zajišťující pravidelnou výměnu vzduchu s minimální ztrátou energie.


Podle prof. Ing. Karla Kabeleho, CSc., vedoucího katedry TZB Stavební fakulty v Praze: „V současnosti větrání patří k největším problémům obytných budov; máme zažitou představu, že si uživatel podle potřeby otevře okno, ale realita je jiná – pokud tak nečiní pravidelně a dostatečně, pak v těsné budově bez větrání je vzduch nekvalitní, což vede v kombinaci s nekázní ve stavebním řešení k častému výskytu obtížně odstranitelných plísní a prakticky k nevratnému znehodnocení budovy.“ Navíc při tradičním větrání okny proniká do interiéru prach, rostlinný pyl a hluk a uniká drahocenné teplo.

Jak pro nově budované tak i rekonstruované vícepodlažní bytové domy lze využít nový kompaktní systém větrání od firmy Zehnder, speciálně vyvinutý pro byty. Zajistí komfortní, zdravé a energeticky úsporné vnitřní klima v jednotlivých bytech. Tento inovativní kompaktní systém větrání pro byty nabízí mimořádně úsporné řešení pro instalaci komfortního větrání v bytech až do velikosti obytné plochy 120 m². Nepřetžitě přiváděný čerstvý vzduch zabraňuje vzniku plísní a vnikání prachu, alergenů a hluku zvenčí. Navíc šetří u rekonstrukce až 30 % a novostaveb s nízkou spotřebou energie až 50 % nákladů za vytápění.


Dobře promyšlený kompletní systém tvoří nová, zvlášť malá a inteligentně dimenzovaná větrací jednotka Zehnder ComfoAir 180 s rozměry 680 × 560 × 280 mm a inovativně tvarované prvky ComfoPipe Plus pro rozvod vzduchu. Přívod a odvod vzduchu se reguluje dvěma vysoce účinnými stejnosměrnými ventilátory jednotky s elektrickou účinností 0,29 W/(m³/h) a tím s mimořádně nízkou spotřebou proudu. Snadno lze vyrovnávat i tlakové rozdíly systému rozvodu vzduchu, protože ventilátory se zapínají každý zvlášť. Tím je vždy zajištěn vyvážený přívod a odvod vzduchu. Tento kompaktní systém pro řízené větrání bytů může v intenzívním stupni přivádět do bytů až 180 m³ vzduchu při tlaku 150 Pa. Větrací jednotka dosahuje účinnost rekuperace až 95 %, což znamená úsporu až 50 % nákladů na vytápění. Umožňuje snadné přestavení pro přívod vzduchu zleva nebo zprava přímo na stavbě. Nově jsou k této větrací jednotce nabízeny také adaptéry pro přívod vzduchu pomocí kruhového potrubí DN 120.


 

Zcela nové „hranaté“ potrubí Zehnder ComfoPipe Plus minimalizuje tepelné ztráty na přívodu venkovního vzduchu a odvodu odvětrávaného vzduchu díky obzvlášť silně tepelně izolovaným potrubním článkům. Vysoká úroveň tepelné izolace navíc zabraňuje kondenzaci a tím brání škodám z důvodu vlhkosti. Bezpečný provoz systému ventilace je tak zaručen i při venkovních teplotách nižších než 0 °C. Tvarovky lze spojovat velmi jednoduše a přesto neprodyšně a bez tepelných mostů. Tím odpadá dodatečné utěsnění na spojích.


 

S novou kombinovanou venkovní mřížkou je pro přiváděný a odváděný vzduch do/z bytu potřeba pouze jeden otvor ve fasádě. Mřížka je vyrobena z nerezové oceli.

Větrací systémy Zehnder umožňují oproti jiným výrobcům kromě zpětného získávání tepla i rekuperaci až 65% vlhkosti. Originální entalpický výměník v rekuperačních jednotkách dokáže předávat z odváděného do přiváděného vzduchu nejen teplo, ale rovněž vysoký podíl vlhkosti, a tak pasivně, bez jakýchkoliv dalších energetických nároků pomáhá optimalizovat relativní vlhkost uvnitř bytu. Tím zabraňuje vysušování interiéru a nebezpečí zamrzání výměníku při nízkých venkovních teplotách.

Příklad návrhu řízného větrání do jednoho bytu


S ohledem na uspořádání bytu a velikost větrací jednotky Zehnder ComfoAir 180 (680 × 560 × 280 mm) byla jednotka vestavěna do kuchyňské linky. Hranaté komponenty rozvodu vzduchu ComfoPipe Plus s výškou 20 mm se jednoduše umístili nad kuchyňskou linkou. Jsou kompatibilní se všemi ostatními komponenty rozvodu vzduchu Zehnder. Proto mohou být jednoduše propojeny s větracími trubkami, instalovanými do podhledu v chodbě, odkud je čerstvý vzduch rozváděn do obývacího pokoje, dětských pokojů a ložnice a odváděn kromě kuchyně také z koupelny, WC a chodby. Díky plochému potrubí Zehnder o výšce 51 mm se výška v chodbě sníží max. o 10 cm. Vedení rozvodů vzduchu je znázorněno na obrázku.


Základem pro vlastní návrh systému větrání je stanovení množství vzduchu pro jednotlivé místnosti dle jejich využití a plochy. K tomu lze využít návrhový on-line program Zehnder ComfoPlan, který poté sám nastaví odtah a přívod vzduchu.

Stanovení množství vzduchu:
Typ místnostiPlocha
[m²]
Výška
[m]
Objem
[m³]
FaktorPřívod
[m³/h]
Odvod
[m³/h]
Určení
Kuchyně10,22,525,542,0odvod
Chodba s odvodem7,12,517,822,0odvod
Koupelna10,02,525,042,0odvod
Dětský pokoj10,32,525,81,322,0přívod
Ložnice14,42,536,02,542,0přívod
Obývací pokoj19,62,549,02,542,0přívod
Odvod vzduchuPřívod vzduchuCelkem
Celková plocha [m²]27,344,371,6
Celkový objem [m³]68,3110,8179,0
Druh větráníVětrání
k optimalizaci vlhkosti
Redukované
větrání
Střední
větrání
Intenzivní
větrání
Celkový průtok vzduchu [m³/h]3580115150
Výměna vzduchu [l/h]0,190,450,640,84
Objem průtoku s VTH* [m³/h]25,6871,0106**140,0
*   VTH (vzduchotechnické měrné hodnoty) + infiltrace = celkové množství vzduchu
** Množství vzduchu pro návrh větrací jednotky

Následuje volba vybavení předem zvolené větrací jednotky ComfoAir 180 – můžeme volit provedení bez předehřevu, s předehřevem nebo s entalpickým výměníkem. Příslušenství a rozvody vzduchu poté program definuje automaticky s ohledem na vybranou větrací jednotku. Dalším krokem je nastavení způsobu vedení a distribuce vzduchu, tj. požadované potrubí, nasávací a výfukové otvory, jejich umístění a osazení nejlépe Renoventily pro přiváděný i odváděný vzduch. Instalují se bez odstupu od stropu nebo stěny, proto stačí jen malé snížení stropu v chodbě. Renoventil díky své konstrukce rozvede vzduch v místnosti rovnoměrně a bez průvanu. Výsledkem návrhu je položkový rozpočet.

Zdroje obrázků: Zehnder Group Czech republic s.r.o.
Volné kopírování povoleno s uvedením zdroje.


Zehnder Group Czech Republic s.r.o.
logo Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Společnost Zehnder nabízí - designové radiátory pro koupelny a obytné prostory, systémy řízeného větrání s rekuperací tepla, teplovodní stropní sálavé panely.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.