logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Proč zvolit stropní chlazení/vytápění a jak probíhá realizace?

Velký úsporný potenciál v boji s náklady na energie má kombinace stropního vytápění/chlazení. Realizace je jednoduchá, jak ukazuje konkrétní příklad domova seniorů. Má i další výhody než jen podíl na snížení nákladů.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Úsporný potenciál stropního vytápění využívajícího jako nosič tepla vodu spočívá v tom, že zvyšuje energetickou efektivitu využití nízkoteplotních zdrojů tepla. V prvé řadě tepelných čerpadel, u kterých je pro dosažení velkého topného faktoru nutné co nejvíce snížit rozdíl mezi teplotou přírodního zdroje tepla a teplotou nutnou pro vytápění. Stropní vytápěcí systémy při maximálním výkonu pracují s teplotami do 35 °C. Tyto teploty umožňují například pro část otopné sezóny využití i tepelných solárních soustav.

V případě stropního chlazení je pro energetickou efektivitu přínosem co nejvyšší možná teplota chladicí vody. Chlazení prostřednictvím velké plochy to umožňuje, a navíc je bezprůvanové. V případě tepelných čerpadel země-voda se využívá i odvod tepla do vrtu nebo po část letní sezóny i do zemního kolektoru, a to jen s činností oběhového čerpadla.

Stropní vytápění/chlazení se v systému Rehau realizuje například ukládáním potrubí DN10 do stropních lišt a zaomítnutím. Lze využít nejen vodorovné plochy stropu, ale i šikminy časté v podkroví, kde je chlazení zvláště požadováno. Jiným způsobem je uložení potrubí do konstrukce stropu před zalitím konstrukce betonem. Tento způsob se nevyužívá jen ve velkých objektech, ale je využitelný i v rodinných domech.

Jeden z nových příkladů uplatnění stropního vytápění/chlazení s montáží potrubí do lišt se aktuálně nachází v domě seniorů v Šeberově. Jeho výhodou je i ponechání plné plochy podlahy k dispozici pro vybavení místností a pohyb osob.

Jedinou technicky zvláštní podmínkou stropního vytápění/chlazení může být umístění rozdělovače, na který jsou napojeny potrubní okruhy, o málo výše, než je vodorovná rovina proložená těmito okruhy. Důvodem je potřeba odvádět bublinky plynů, vzduchu, které se z cirkulující vody mohou uvolňovat a v rozdělovači jsou přes automaticky pracující odvzdušňovací ventil vypuštěny.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.