logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Proč jsou paneláky tak barevné? Přijďte si o tom popovídat!

Podívejme se na panoramata mnohých českých měst. Nezřídka uvidíme velká paneláková sídliště. Důvodem jejich vzniku byla především bytová krize a nutnost rychlé výstavby řízené centrálním plánováním. Jak ale vypadají dnes v době prosazování individuálních zájmů? Barvy a tvary až zrak přechází, architekti pláčou a cizinci si je fotí.

Reklama

V České republice se více než polovina bytového fondu nachází na sídlištích. Pokud bychom porovnali snímky těchto novodobých hradeb měst dnes a třicet let nazpět, zaznamenali bychom jeden zásadní rozdíl. Došlo k posunu od fádní “panelové” šedi ke změti barev a tvarů. Výsledný obraz připomínající s trochou fantazie gigantickou dětskou stavebnici je trnem v oku řady architektů, kunsthistoriků a předmětem údivu cizinců, kteří se dosud s podobným redesignem poválečné modernistické výstavby nesetkali.

Přednáška o barevnosti panelových sídlišť v úterý od 14:00 do konferenčního sálu 2 (ve vstupní hale I). Vstupné na přednášku je zdarma v rámci vstupenky na veletrh.

Proč je pestrobarevnost fasád mezi obyvateli paneláků napříč Českou republikou tak oblíbená? Kdo a jakým způsobem se podílí na podobě fasády? Jakým způsobem se obecní samosprávy pokoušejí vzhled fasád regulovat? Na tyto a další otázky budeme hledat odpovědi. V přednášce se zaměříme na zkušenosti města Plzně a městské části Praha 11, kde se barevnost a vizuální podobu sídlišť pokusili usměrnit.

Přednáška představuje výsledky výzkumu financovaného ESTAV.cz a TZB-info ve spolupráci s iniciativou paneláci.cz pod vedením Mgr. Martina Veselého, Ph.D.

Právní poradna ZDARMA, na For Arch od ESTAV.cz

Další doprovodný program přichystala redakce ESTAV.cz pro všechny, kteří chtějí poradit s právními záležitostmi okolo své stavby, pozemku, projektů. Podrobnosti o poradně v samostatném článku.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.