logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Komfort znamená mít teplo i chlad. Kde se inspirovat a poradit?

Jubilejní 30. ročník stavebního veletrhu FOR ARCH se blíží. Ve dnech 17. až 21. září představí v PVA EXPO PRAHA novinky a trendy napříč odvětvími ve stavebnictví a chybět nebudou ani vystavovatelé oboru vytápění a větrání. Co za technologie veletrh nabídne a kde najdou návštěvníci odbornou radu?

Rodinné domy postavené v minulém století, i starší, s velkou potřebou tepla jsou ideální pro modernizaci vytápění s využitím tepelných čerpadel. Čím větší potřeba tepla na vytápění, tím lepší poměr mezi výší investice a instalovaným výkonem. Zatímco ekonomická návratnost investice do zateplení fasády, pokud nebyla vynucena špatným stavem, se pohybuje v řádu 20, 30 a více let, investice do čerpadla se vyplatí mnohem dřív. Šetřit tepelným čerpadlem mohou samozřejmě i bytové domy.

I domy s velmi nízkou spotřebou tepla lze vytápět pomocí tepelného čerpadla. Druh země-voda má výhodu v tom, že nízkou teplotu v zemní sondě lze s minimální spotřebou energie čerpadla využít pro chlazení vnitřního prostředí v teplých dnech. Výhodu vytápět, připravovat teplou vodu anebo chladit tepelným čerpadlem lze využít i v případě druhu vzduch-voda, pokud má schopnost přepnutí do reverzního chodu. Handicapem tepelného čerpadla vzduch-voda může být hluk, který vzniká činností venkovní jednotky s ventilátorem. Před jeho pořízením je zásadní si hodnověrně ověřit, že hlukové emise splní požadované hygienické limity, ale nebudou ani obtěžovat sousedy, což je zpravidla zásadní.

Komfort znamená mít teplo i chlad

S klesající spotřebou tepla na vytápění se zvyšuje i zájem o tepelná čerpadla vzduch-vzduch. Na trhu jsou nazývána reverzibilními klimatizacemi. Původní účel klimatizace ochlazovat přehřáté prostředí a upravovat kvalitu vzduchu byl rozšířen o vytápění tím, že se zjednodušeně řečeno otočí tok tepelné energie z vnitřku ven na zvenku dovnitř. Komfort vnitřního prostředí závisí na technické úrovni. Nejlepší výrobky jsou nejen tiché, ale také automaticky směrováním proudu vzduchu provětrávají i nejvzdálenější kouty místnosti a působí i bez průvanu, neboť proud vzduchu směřují do místa, kde v místnosti není člověk.

Plyn, biomasa i elektřina – technické stálice s novinkami

Pokud je pro nový dům k dispozici plynová přípojka, pak se příznivě (investičně i provozně) jeví vytápění a příprava teplé vody plynovým kondenzačním kotlem. Jde o osvědčený způsob, kdy odběratel není závislý jen na jednom druhu energie. V domech, kde již více jak desítku let funguje atmosférický plynový kotel, je nejvyšší čas přejít na kotel kondenzační. Minimální provozní úspora 10 %, v některých případech dokonce zjištěná úspora zemního plynu dosahující až 30 %, stojí za zamyšlení.

Oheň nejen pro relax

Základní potřebu tepla pokryjí výše popsaná zařízení. Ale pak tu máme potřebu uspokojit individualitu, lidský kladný vztah k ohni jako zdroji domácí pohody. Na veletrhu FOR ARCH návštěvníci uvidí až stovku nejrůznějších krbových vložek, krbů, krbových kamen na uhlí, brikety, dřevěná polena a pelety. Maximální luxus daný moderními technologiemi vytápění řízenými elektronickými systémy ovládanými i přes internet řada lidí touží doplnit něčím, na první pohled jednoduchým. Jako relaxaci po duševně vyčerpávajícím pracovním dnu nebo i jako výraz šetření ušlechtilými druhy energií. Ať tak nebo onak, výrobci nabídnou široký výběr designových řešení.

Bez vzduchu to nepůjde

Protože čerstvý a čistý vzduch je základem zdraví, řešení potřebujeme a možností je více. Pokud provádíte rekonstrukci staršího bytu, můžete vyřešit jednou provždy problémy s vlhkostí a plísněmi pro zdravé bydlení. Kouzlo je ukryté v řízené pravidelné výměně vzduchu. Komfortní systém větrání s rekuperací tepla umožňuje interiér nepřetržitě zásobovat čerstvým a čistým vzduchem. Rekuperace neboli zpětné získávání tepla zase zajišťuje významnou úsporu nákladů na topení. Konkrétní příklady větrání s rekuperací v rodinných domech, bungalovech i bytech stejně jako s novinkami designových radiátorů seznámí návštěvníky FOR ARCH například švýcarská firma Zehnder.

Více na www.forarch.cz.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.