logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Sprchové výměníky, které spoří peníze

Spousta z nás se rozhodla jít cestou investování do efektivnějšího využívání enegií. Každý již zná solární panely či tepelné výměníky, ale málo se ví, že lze energii snadno získávat i z odpadní vody v domě.

Největší spotřeba teplé vody je při sprchování a díky vhodným podmínkám lze zajistit vysokou účinnost rekuperace. Na trhu existují malé, esteticky designované výměníky s vysokou účinností a jednoduchou instalací. Navíc je na tyto produkty možné získat i dotaci a tím zkrátit dobu návratnosti investice.

Pořízení sprchového výměníku by tak měl zvážit každý, kdo se pouští do stavby domu, ale i rekonstrukce koupelny či samotné výměny sprchového koutu.

Co to je sprchový výměník?

Jedná se o trubku či odtokový žlab s výměníkem, který se instaluje na odtoku ze sprchy a slouží k rekuperaci energie teplé odpadní vody. Teplá odpadní voda proteče výměníkem, předá teplo protiproudně protékající studené vodě a pokračuje pryč do kanalizace.


Jak funguje sprchový výměník?

Rekuperace tepla obsaženého v odtékající vodě ze sprchování se uskutečňuje na protiproudém principu předání tepla. Odtékající voda stéká gravitaci v tenké vrstvě po vnitřní stěně trubkového výměníku tepla. Teplo odtékající vody při sprchování se přitom předává studené vodě proudící v protiproudu vzhůru. Ta je oddělena dvojitou stěnou výměníku od odtékající vody. Voda ohřáta z cca 10 °C na cca 27 °C proudí na „studenou stranu“ směšovací baterie (a k ohřívači vody) a spotřeba energie se tak velmi pohodlně a jednoduše sníží.

Jaké sprchové výměníky máme?

Trubkové výměníky AS-SHOWER PIPE VX

Sprchová trubka „AS-SHOWER PIPE“ funguje nezávisle na druhu a uspořádaní sprchovacího zařízeni. Proto se optimálně hodí pro použití v budovách všeho druhu – starších i novostavbách. Předpokladem pro instalaci je dostatek místa pod sprchou, např. obytné poschodí nebo suterén. Sprchovou trubku „AS-SHOWER PIPE“ je možné spojit se zdrojem tepla a sprchou různými způsoby, ale nejlepší účinnost je dosažena, když zdroj tepla i studena strana směšovací armatury jsou napojeny skrze výměník. Termostatická směšovací armatura není bezpodmínečně nutná, zajišťuje ale komfortní provoz při sprchování, její instalaci doporučujeme. Díky chytré konstrukci je daný výměník bezúdžbový a má příznivou cenu.


Sprchový výměník AS-SHOWER PIPE
Sprchový výměník AS-SHOWER PIPE
Sprchový žlab AS-DRAINCHANNEL
Sprchový žlab AS-DRAINCHANNEL

Žlabové výměníky AS-DRAINCHANNEL

Žlab „AS-DRAINCHANNEL“ je odtokový objekt ze sprchy včetně výměníku tepla s velmi nízkou vestavnou výšku. Jeho instalace se uskuteční jednoduše v úrovni podlahy do roviny s dlažbou sprchy. Prakticky se jedná o stejnou instalaci jako u obyčejného sprchováho žlabu, který musí být u každé sprchy. Sprchový žlab „AS-DRAINCHANNEL“ je možné spojit se zdrojem tepla (kotlem nebo zásobníkem tepla) a sprchou různými způsoby. Termostatická směšovací armatura není bezpodmínečně nutná, ale zajišťuje komfortní provoz, její instalace je doporučena. Jedná se o výměník, který je možný nainstalovat téměř všude.

Bohužel, díky nevhodným podmínkám z pohledu fyziky, nelze výměník řešit u van. Dále centrální řešení rekuperace energie pro rodinný dům z hlediska tepelných ztrát na vedení a nízkému rozdílu teplot vody nebude nikdy tak účinné.


Aplikace sprchového výměníků Vám zvýší energetickou efektivitu budovy a má kladný vliv na třídu energetické náročnosti budovy.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.